KONCESIONARI NA ČEKANJU Sezona je krenula, a stolova u Portu nema
Ove turističke sezone u Portu bi trebale biti nešto drugačije vizure nego smo navikli gledati prethodnih godina.
Umjesto stolova restorana Lokanda na Peskariji je u planu kušaonica u vlasništvu Renata Smoljka koji je odlukom Upravnog vijeće Županijske lučke uprave Dubrovnik dobio koncesiju za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra koje predstavlja lučko područje gradske luke Dubrovnik radi obavljanja ugostiteljskih djelatnosti. Dosadašnji koncesionar Mario Hajdarhodžić, to jest njegova firma Mea culpa d.o.o. izgubila je tako koncesiju koju je imala ranije, a Hajdarhodžić je obavljao ugostiteljsku djelatnost kroz restoran Lokanda. Točnije, tvrtki Mea Culpa ostao je u koncesiji objekt gdje je restoran Lokanda i manji dio prostora ispred objekta, no 200 kvadrata prostora gdje se nalazila većina stolova restorana u koncesiju je sada dobio Smoljko s firmom Movida Dos.
Trenutno na Peskariji nema niti jednog stola ni stolice iako je sezona praktički već krenula. Taj prostor koji je nekada bio živ, prepun posjetitelja, zjapi prazan jer je zapelo na koncesijama. Naime, jedna je na čekanju, a druga je ponovljena. Na čekanju je Smoljkova zbog žalbe koju je uputio ponuditelj Dubrovačke boje d.o.o. što je u konačnici zaustavilo cijeli postupak. Vlasnik navedene tvrtke je Mario Zvono. Za navedeno područje iskazala je interes i Mea Culpa čiji su vlasnici Hrvatina Nižić Grubišić, Maro Hajdarhodžić te navedeni Mario Zvono.
Doznajemo kako je Županijska lučka uprava žalbu uputila ka Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, no ne postoji zakonski rok za očitovanje što predstavlja problem te se postavlja pitanje hoće li budući koncesionar uopće moći raditi ovu turističku sezonu.
Za koncesijsko područje preko puta čija je veličina 73 kvadrata stvari nisu upitne. Riječ je o dugogodišnjem koncesionaru Maru Hajdarhodžiću koji drži restoran Lokanda dugi niz godina. On je inače bio koncesionar koji je imao većinu stolova i stolica na Peskariji.
Dubrovački dnevnik inače prvi je pisao kako su u Portu nastupile promjene te kako bi se na prostoru gdje su se do sada nalazili stolovi restorana Lokanda trebala pojaviti kušaonica. Tu je u planu ponuditi posjetiteljima lokalne proizvode poput kamenica, mariniranih inćuna, srdela, domaćeg vina i koktela. Tako bi na 200 kvadrata koncesijskog područja trebao biti postavljen otvoreni šank ispred kojeg će se nalaziti 40 do 50 stolova.
Tada je ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić komentirao žalbe koje su uslijedile na odabranu Smoljkovu ponudu.
"Pokušat ćemo ubrzati taj postupak jer je nama u interesu, svakako i koncesionaru koji bude, da se krene s radom i da mi naplatimo koncesijsku naknadu", objasnio je Dadić.