KONCESIONARI PROTIV SMANJENJA GABARITA PRETOVARNE ZONE Božo Pulić: 'Ne možete dvije litre staviti u bocu od litre' (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AČ, Željko Tutnjević
Najava Grada Dubrovnika o tome kako će smanjiti gabarite pretovarne zone ne Pločama i na tom području urediti trg, izazvala je negodovanje koncesionara na tom području. Podsjetimo, pretovarna zona već godina 'bode oči' na Pločama, a nalazi se svega 100 metara od zidina što sasvim sigurno ne predstavlja najljepšu razglednicu Grada, pogotovo u turističkoj sezoni. Područje se nekada koristilo kao Tabor, a tu je i fontana iz 15. stoljeća koja je sada zakriljena vozilima, paletama i daskama.

„Po Pravilniku o pretovarnoj zoni, ova čestice zemlje je namijenjena za nas kako bismo vršili pretovar robe, primali robu i skladištili naša elektro vozila odnosno prikolice i sve ostalo što je bilo potrebno za obavljanje ove djelatnosti,“ izjavio je Božo Pulić, jedan od koncesionara.

Gradske službe su s radovima na spomenutom području započele u ranim jutarnjim satima, što je izazvalo negodovanje koncesionara, pa jutros nije dostavljena roba unutar zidina.

„Jutros nismo mogli dostaviti robu jer se ograda rušila i nismo više mogli raditi. Vjerojatno će sad deložirati prikolice, vozila i ostalo jer navodno, po nekom njihovom nacrtu, tu imaju raditi nekakav trg pa tu više nećemo moći raditi pretovar za povijesnu jezgru,“ izjavio je Pulić.


Na pitanje jesu li održani sastanci s Gradom, odgovara potvrdno, a novi je zakazan za danas.


„Imali smo nekakve sastanke prije i gradonačelnik je tom prilikom pokazivao projekte gdje bi nas smanjili na jednu trećinu prostora. Mi smo iskazali negodovanje i kako je to nemoguće napraviti, da svi stanemo na trećinu prostora. Tražili smo nekakav papir koji bi pokazao kako će se to napraviti, oni su obećali da će ga dati, ali su prošle dvije setemane, a nisu dali nikakav papir. U utorak nas je zvala ženska osoba iz grada i pozvala da dođemo danas na sastanak u Malu vijećnicu. Govorili su kako će se deložacija dogoditi 27. lipnja, no on je danas najavio sastanak s nama, a jutros je u 4 ujutro poslao razbijačku organizaciju koja je rastavljala jutros tu,“ izjavio je te dodao kako su predložena rješenja koja im nisu prihvatljiva.
„Oni su nama rekli na sastanku da idemo iza Kneževa dvora i tamo primamo robu. Kako ćemo tamo primati robu? Tko ulazi u Grad, taj ulazi u Grad, s kombijem ili nešto. Ne možemo tako primati robu, ovdje svaki dan dolazi od 50 do 80 paleta robe,“ smatra Pulić.


Osvrnuo se i na sastanak koji bi tek trebao uslijediti.


„Ići ćemo na sastanak jer bolje je pregovarati 10 godina nego jedan dan ratovati, no vidjet ćemo što je gospodin Mato odlučio. No, inzistiramo da nam se da papir na kojem napismeno možemo dobiti kako smo deložirani i kako će tu biti trg i sve ono što je on zamislio po projektu. Mislimo još uvijek kao je to nepravilno i kako o ovome treba raspravljati Gradsko vijeće, a ne da gradonačelnik donosi samostalnu odluku,“ smatra Pulić.


„Mi smo spremni prijeći, ali nemamo gdje primati robu. Nije problem u tome što ćemo mi prijeći, mi ćemo prijeći gdje god nam se kaže, ali pretovarna zona mora biti na Pločama. Što ćemo u Gradu primati robu? Prema onome što je predviđeno po nacrtu, ne može stati ni sva oprema. On hoće u bocu od lire staviti dvije litre vode. Ako nam se ukida pretovarna zona, gdje ćemo raditi?,“ pita se koncesionar.


Odgovorio je i na pitanje smatra li kako je pretovarna zona dobro uređena na Pločama i je li joj tu mjesto.


„Slažem se kako nije najbolje uređeno, ali govori se 20 godina kako će se ukopati ispod vrtova gore i napraviti drugo rješenje. Radimo bez sanitarnih uvjeta, stojimo na +40, imamo ovaj jedan suncobran samo, kiša bije, vjetar bije... Radimo pod nikakvim uvjetima, i stoka ima bolje uvjete od nas. Ali ako on to misli napraviti gore, onda to treba napraviti tako pa da onda prijeđemo. A ne sad, kad je srce sezone, a ljudima treba dostaviti robu, on nas ide deložirati,“ kaže Pulić nakon čega je komentirao i reakcije klijenata kojima danas nije dostavljena roba.
„Ogorčeni su klijenti jutros, iznenađeni su, kamion mesa se vratio tu... Izgleda da će se mesnica u ponedjeljak zatvoriti ako ne dobiju robu. Vratilo se 25 paleta od Metroa, vratilo se masu robe, ne znam što da vam kažem... Ljudi su zvali, pitaju nas što i kako, mi ne znamo što će biti na tom sastanku. Nadam se kako će gradonačelnik imati razumijevanja i kako će nas pustiti da radimo svoj posao. Naravno kako je ovo gradski prostor, ali imamo ugovor još dvije godine. Uložili smo novac u elektro vozila, u prikolice, planirali smo kako ćemo dvije godine mirno raditi. Ali kao on planira preuređivati, neka izađe koncesija i neka planira. Ako Gradu ne trebaju elektro vozila, neka ulaze kamioni, neka se prosipa nafta, ulje... Nema problema, ako će to odlučiti, neka odluči, ali neka nam da papir da idemo ća i da nam ukida koncesiju i pretovarnu zonu,“ zaključuje Pulić.

ač/ibm

Popularni Članci