KONAČNA ODLUKA Dubrovnik ima jedan dan da pridobije stručnjake i šesterostuko vrati uložene novce

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
U drugi natječajni krug za dodjelu titule Europske prijestolnice kulture za 2020. ušla su četiri hrvatska grada, a odluka hoće li tu važnu titulu ponijeti Dubrovnik, Osijek, Pula ili Rijeka, koja će biti obznanjena u četvrtak 24. ožujka u Zagrebu, ovisit će o tome koji će od tih gradova u svom programu najbolje prenijeti poruku europskog zajedništva, suradnje i sloge.

"Srž čitavog projekta je uvjerljiv europski program. Mi ne biramo hrvatsku nacionalnu prijestolnicu kulture, niti tražimo jadransku prijestolnicu kulture, već europsku prijestolnicu kulture", kazao je Ulrich Fuchs, jedan od članova povjerenstva sastavljenog od dvanaest stručnjaka koji će idući tjedan o tome odlučivati, piše Dalmacija News.

Fuchs je uvjeren kako je riječ o dosad najvažnijem projektu koji se tiče kulture u Europi, koji donosi velike prednosti imenovanim gradovima.

"Uvijek se provode brojne procjene uspješnosti različitih aspekata projekta – turističkih, gospodarskih, kulturnih, međunarodnih – a uzmemo li za primjer Marseilles, koji je bio prijestolnica kulture 2013. pa je možda za neke procjene i prerano, ono u čemu se stručnjaci jednoglasno slažu je da se dosad svaki uloženi euro šesterostruko vratio", istaknuo je Fuchs.

Konačnoj odluci prethodi posjet gradovima, tijekom kojih se, svojim kandidaturama, predstavljaju četiri grada finalista. Svakom je gradu na raspolaganju jedan dan da europske stručnjake pridobije za svoj projekt, piše Dalmacija News.

Europsko je povjerenstvo dosad posjetilo Osijek i Rijeku, nakon čega, početkom idućeg tjedna, slijede Pula i Dubrovnik. "Prerano je reći koji nas je grad najviše uvjerio u svoju priču, no dosad smo zadovoljni viđenim", kazao je Fuchs.

Cijeli članak pročitajte ovdje

Popularni Članci