Zavod za obnovu: Ovako su tekli radovi na sanaciji atrija Kneževog dvora, a ovo su planovi završne faze

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Ususret današnjem predstavljanju koje će se održati u 15:00 sati u kampusu Sveučilišta u Dubrovniku iz Zavoda za obnovu Dubrovnika izvijestili su o tijeku radova na rekonstrukciji Kneževa dvora. 

Oštećenja primijetili prije dvadesetak godina

Već koncem prošlog stoljeća, prije dvadesetak godina, registrirana je pojava mnogobrojnih oštećenja ili pukotina na kamenim elementima atrija Kneževa dvora. Zavod za obnovu Dubrovnika je 2001. godine, s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, ugovorio provođenje istražnih radova i jednogodišnjeg monitoringa oštećenja te izradu  studije o uzrocima oštećenja.

Studija je potvrdila pretpostavku da konstrukcija atrija nema zadovoljavajuću sigurnost. Prof. dr.sc. Josip Dvornik i prof.dr.sc. Damir Lazarević, s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, izradili su 2004. godine idejno rješenje konstrukcijske sanacije atrija.

Glavni i izvedbeni projekt rekonstrukcije atrija s konzervatorsko-restauratorskim elaboratom  izradila je, 2012/2014. godine  tvrtka „Omega engineering“, iz Dubrovnika, glavni projektant prof.dr.sc. Željko Peković i projektant konstrukcije prof.dr.sc. Blaž Gotovac.  Autori idejnog rješenja su, nakon uvida, dali suglasnost na glavni projekt  a o istom se pozitivno očitovalo i Stručno savjetodavno povjerenstvo Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Ekipa stručnjaka preuzela odgovornost

Kontrolu glavnog projekta konstrukcije izradila je tvrtka „Kon Vis“ iz Zagreba, ovlašteni revident Milan Crnogorac, dipl.ing.građ. Izvođenje radova na rekonstrukciji atrija Kneževa dvora ugovoreno je 2015. sa zajednicom ponuditelja: „Spegra“- „Spegra inženjering“ -„Neir“, svi iz Splita. Stručni nadzor  nad izvođenjem radova vrši tvrtka „Canosa Inženjering“, glavni nadzorni inženjer je ovlašteni inženjer građevinarstva Ivo Matković, dipl.ing.građ. Projektantski nadzor  vrše prof.dr.sc. Željko Peković i prof.dr.sc. Blaž Gotovac dok konzervatorski nadzor nad izvođenjem radova vrši  Uprava za zaštitu kulturne baštine ministarstva kulture, nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku, konzervatori  Sanja Radović, dipl.ing.arh. i dr.sc. Antun Baće. Koordinaciju svih sudionika i aktivnosti vezanih za projekt rekonstrukcije atrija Kneževa dvora, ispred Zavoda za obnovu kao investitora, vodi Andrija Tolja, dipl.ing.arh.

Prvi radovi počeli 2015. 

Samo  izvođenje radova započelo je koncem 2015 godine uz niz otežavajućih okolnosti. Primjerice, bilo je to fazno izvođenje s obzirom na nužnost prekida radova tijekom turističke sezone u periodu od lipnja do studenog, zatim uredi Dubrovačkih muzeja funkcionirali su na „gradilištu“  kontinuirano, dodatni prekid radi snimanja filma u Dvoru...

 Sve faze obnove atrija  su izvanredno zahtjevne, respektirajući prvenstveno samu spomeničku vrijednost Kneževa dvora, a također i po tehnologiji  izvođenja radova koja se kod nas prvi put primjenjuje na ovakav način. To podrazumijeva izuzetnu preciznost i pažljivo promišljanje svakog detalja, kao i finu prilagodbu tijekom radova ovisno o zatečenom stanju nakon demontaže pojedinih konstruktivnih elemenata atrija.   

Prva faza trajala je od  prosinaca 2015. do lipnja 2016., a tijekom koje je obavljena konstrukcijska sanacija temelja i podtemeljne zone atrija, glavnina radova na sanaciji krovne terace uključivo rješavanje oborinske odvodnje te dio konzervatorsko-restauratorskih radova. Nalazi istražnih sondi i bušotina koje su prethodile radovima sanacije temelja znatno su odstupali od projektom predviđenih pretpostavki, sukladno raspoloživoj dokumentaciji, tj. dovoljno nosivi slojevi tla nalazili su se na dubinama većim od očekivanih. To nas je primoralo na dopunu projekta sanacije temelja stupova, odnosno prilagodbu projektnog rješenja, koju je u suradnji s projektantom konstrukcije i izvođačem izradio institut IGH d.d. - Zavod za geotehniku, Odjel za geotehniku PC Split. Paralelno je od strane arheologice dr.sc. Nikoline Topić izrađen arheološki snimak iskopa i arheološko izvješće o provedenim istraživanjima sukladno propisanoj zakonskoj proceduri.

Druga faza trajala do lipnja 2017. 

Tijekom ljetne stanke nakon dovršetka prve faze, kao priprema za sljedeću fazu radova, provedena su dodatna modelska ispitivanja stupova prizemlja i kata u mjerilu 1:1, te pod stvarnim opterećenjem. Glavna namjena ovog modelskog ispitivanja bila  je simuliranje procesa djelovanja objekta Kneževa dvora na konstrukciju  atrija,  posebno na dvojne stupove kata kao najosjetljivije elemente u cijelom sklopu Kneževa dvora. Rezultati mjerenja su potvrdili ispravno funkcioniranje stupova prizemlja i kata pod uvjetima koji su bili znatno nepovoljniji od projektantskih propisanih vrijednosti, dakle potvrđena je ispravnost koncepcije projektnog rješenja. S tvrtkom „Profelis“ iz Zagreba koja je vršila mjerenja tijekom modelskog ispitivanja ugovoreno je ispitivanje (mjerenje) pomaka i sile na stupovima prizemlja i kata tijekom izvođenja radova konstrukcijske sanacije. Naime, na stupovima se mora registrirati trenutak, odnosno predznak sile, kada se rasterećuje stup tako da u konstrukciju unesemo minimalno potrebnu silu kako ne bi izazvali  neželjene efekte.

Uslijedit će i treća faza

Druga faza trajala je od prosinca 2016. do lipnja 2017., a tijekom nje je obavljena konstrukcijska sanacija svih pet kamenih stupova prizemlja i stupovlja sjevernog pročelja kata uključivo ugradnju zatega te dovršenje radova na krovnoj taraci. Konstrukcijska sanacija stupova prizemlja obuhvaća slijedeće radove: piljenje i vađenje otpilanog kamenog postamenta stupa, demontaža te sanacija baze stupa što podrazumijeva ugradnju jezgre od zdravog kamena, ponovna ugradnja sanirane baze uz podupiranje te podlijevanje specijalnim mortom, izradu utora za ugradnju novog inox trna i olovnog jastuka između baze i stupa te između stupa i kapitela, izrada i ugradnja olovnog jastuka i inox trna između baze i stupa te između stupa i kapitela, izrada bušotine i zalijevanje olovom oko ugrađenih inox trnova, izrada i ugradnja zatega od inoxa. Sličan redoslijed radova je i na stupovima kata ali su tzv. zglobni ležajevi drugačije dimenzije i oblika. Također, osim ugradnje novih ležajeva između baze i stupa te stupa i kapitela, ugrađuje se još jedan između kapitela i čvorišta odnosno peta lukova. Ovo je, naravno, pojednostavljeni prikaz jer sanacija svakog pojedinog stupa zahtijeva još niz manjih aktivnosti i završno fine restauratorske radove.

Treća faza, ujedno i posljednja, očekivano bi trebala trajati od studenog  2017.  do lipanj 2018., a u tom periodu bit će obavljena konstrukcijska sanacija zapadnog, istočnog i južnog pročelja kata, popločenje prizemlja atrija te preostali konzervatorsko-restauratorski radovi.

'Moramo svakako naglasiti izvrsnu suradnju svih sudionika u projektu, od projektanata, revidenta, stručnog, projektantskog i konzervatorskog nadzora do izvođača, koji su svojim pristupom radu i nastojanjima da svaki detalj izvedu na najbolji mogući način, bez obzira na mnogobrojne otežavajuće okolnosti, doprinijeli izvrsnoj kvaliteti izvedenih radova,' zaključuju iz Zavoda za obnovu Dubrovnika. 

Popularni Članci