KAO DA JE SRCE ZIME! Babin kuk sezonu dočekao uz tešku mehanizaciju, betonira se i omiljeno kupalište na Presidentu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović, DD
Već mjesecima traju radovi na hotelskom kompleksu Royal Resorts, a građani se pritom s pravom pitaju je li prometnica ispred kompleksa gradilište ili je javna cesta. Kako je konstatirao jedan čitatelj koji se obratio Dubrovačkom dnevniku, ako je predmetni dio gradilište, tada bi trebalo biti propisno ograđeno, a ako je prometnica, što u svojoj naravi i jest, onda bi njome trebao biti omogućen normalan prolazak pješaka i vozila. 

No, to u praksi izgleda bitno drugačije. Mjesecima su tako prometnicu zauzimala različita vozila građevinskih tvrtki koje rade na tom području, građevinski materijal, stakla, prozori, wc kade koji se unose u hotel. 

PROMETNICA KAO GRADILIŠTE, IZ ROYAL RESORTSA NEMA ODGOVORA

Građani koji su tim područjem šetali nisu reagirali, misleći kako će radovi uskoro biti dovršeni. No, stiglo je proljeće, potom i lipanj, a stvari se nisu bitnije mijenjale pa je dio građana s pravom počeo negodovati i obraćati se redakciji s pitanjem zašto ovako izgleda jedan od najljepših dijelova Lapada, koji je u prvom redu podređen turizmu i kao takav bi trebao pružati jednu sasvim drugačiju sliku posjetiteljima. 

S donje strane hotelski kompleks gravitira novoobnovljenoj šetnici Nika i Meda Pucića, omiljenom šetalištu turista, koja je nezaobilazna i za brojne domaće šetače. U blizini su i plaže na kojima se i domaći, i gosti rado kupaju, stoga je zapravo nevjerojatno kako je područje i sredinom lipnja neuređeno te se ometa pristup prometnici koja je prošle godine asfaltirana. 

Dubrovački dnevnik uputio je upit grupaciji Royal Resorts oko toga koliko će trajati radovi, a zatražili smo i komentar na negodovanja građana, no nikakav odgovor do objave nije stigao.  

BESPRAVNI OBJEKT NI NAKON POLA GODINE NIJE U POTPUNOSTI UKLONJEN 

Uz sve navedeno, tu je još i bespravni objekt koji je grupacija izgradila, ali on još uvijek nije uklonjen. Naime, kod parkinga koji se nalazi kraj hotela Royal Princess preko noći prošlog je ljeta niknuo objekt za reciklažni otpad. Iz hotelske grupacije Royal Resorts još u lipnju prošle godine su Dubrovačkom dnevniku odgovorili kako se radi o objektu za reciklažni otpad na privatnom zemljištu, za koji nisu potrebne prethodne dozvole, jer nisu u pitanju građevinski radovi.

Dubrovački dnevnik tražio je odgovore od Građevinske inspekcije Državnog inspektorata, s obzirom na to kako se čini kako su za izgradnju ovakvog objekta ipak bili potrebni građevinski radovi. Tada su iz Inspekcije Dubrovačkom dnevniku odgovorili kako će izvršiti inspekcijski nadzor, a nakon očevida utvrđeno je da investitor mora ukloniti bespravno izgrađenu građevinu, koja se u prosincu počela uklanjati, no čini se kako posao nije priveden kraju. Naime, dio bespravnog objekta i dalje je na istom mjestu. Dubrovački dnevnik poslao je upit grupaciji, no odgovor do objave ovog napisa nije stigao. 

Ipak, ono što jest napravljeno je svakako sanacija usjeka pokraj Vile Elite u vlasništvu iste grupacije, gdje je zbog opasnih odrona šetnica neko vrijeme bila u potpunosti zatvorena za prolaz. 

VALAMAR JE NASUO JEDINI PRIRODNI DIO KUPALIŠTA, U PLANU BETON 

Uz Royal Resorts, radovi su u tijeku i u sklopu obuhvata susjednog im hotela Valamar President, točnije rečeno kupališta ispred hotela. U tijeku je sanacija mula i obalnog zida kojeg je odnijelo nevrijeme koje se dogodilo prošle zime, a iz Valamara najavljuju kako će radovi trajati do početka srpnja što će vjerojatno biti nezgodno svim kupačima koji na tom području običavaju uživati u morskim radostima. Građani koji su se javili Dubrovačkom dnevniku također su primijetili kako su se radovi proširili i izvan gabarita samog oštećenog područja pa je nasut i jedini prirodni dio kupališta, od mula pa do tuša na maloj pješčanoj plaži koji se, po svemu sudeći, priprema za betonizaciju. 

„Ova iznimno kompleksna sanacija obuhvaća radove na izgradnji cijelog podmorskog i nadmorskog obalnog i zaobalnog zida u dužini od 75 metara (prosječne širine tri metra i dubine/visine 3,75 metara) te spajanje s “novim mulom”, izradu sunčališta na četiri kaskade s tri nivelacijska zida ukupne veličine cca 1000 m2, radove na izradi podmorskih armiranih betonskih plombi i sanaciji pristupne ceste (puta prema plaži) s jugozapadne strane, a koji put se nakon nevremena bio potpuno urušio, kao i izvedbu armiranih betonskih plombi unutar obuhvata pješčane plaže. 

Važno je naglasiti kako su obalni zid i sunčalište izgrađeni davne 1975./1976. godine tako da su radovi na ovoj sanaciji, odnosno vraćanju svega u prvobitno stanje, iznimno zahtjevniji i u skladu s puno višim standardima današnje gradnje, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, čvrstoća i kvaliteta objekta,“ odgovorili su Dubrovačkom dnevniku iz Valamara. 

No, na fotografijama je vidljivo kako je nasut i za betoniranje spreman dio kupališta koji su činile more i stijene, a koji se nalazi između pješčane plaže i mula. Također, taj dio nije postojao prije no što se dogodilo nevrijeme koje je izazvalo oštećenja, a u razgovoru s građevinskim stručnjacima rečeno bi sanacija trebala obuhvaćati samo dio koji je oštećen u cilju vraćanja u prvobitno stanje, ali ne i nove intervencije. Iz fotografija je ipak razvidno kako ih u ovom slučaju ima te kako građani vrlo vjerojatno ostaju bez kupališta na kakvom su običavali uživati. Uz sve navedeno, najavljeno je i kako će radovi trajati sve do 1. srpnja, dakle i u jeku sezone, a bageri su se na plaži mogli vidjeti i 15. lipnja, na dan kad su na snagu stupile zabrane svih građevinskih zemljanih radova. Svakako, zanimljivo je kako su se radovi odvijali i dok se u hotelu održavala ASTA, konferencija koja je u Dubrovnik po prvi put dovela više od stotinu američkih putničkih agenata.  Razglednica od one koja im je pružena u ovom dijelu Lapada trebala bi ipak biti malo ljepša od teške mehanizacije i radova usred sezone. 

Popularni Članci