KAMEN PO KAMEN, OBRTNIČKI DOM! Dubrovački obrtnici napokon dobili svoj prostor, svečano otvoren u Atlantu (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Svečano otvorenje novog obrtničkog doma Udruženja obrtnika Dubrovnik, u petak upriličeno je danas u Atlant centru. 

Riječ je o prostoru koji će služiti dubrovačkim obrtnicima, a u kojem će oni koji to žele postati dobiti savjet. 

"Stara narodna kaže - zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača. Tome bih pridodao - kuna do kune ostvaren je san, a to je ovaj naš novi prostor, naš obrtnički dom. San o vlastitom prostoru odnosno domu obrtnika koji se provlači kroz desetljeće počeo je u zimu 2007. godine kad je Upravni odbor udruženja obrtnika Dubrovnik jednoglasno usvojio inicijativu da svi obrtnici počnu odvajati pet kuna mjesečno za štednju iznosa s kojim će se jednog dana moći kupiti vlastiti prostor odnosno obrtnički dom. Bio je to dug i mukotrpan put," kazao je predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić dodavši kako su obrtnici još od slavne Dubrovačke Republike bili stup društva. Kako kaže, danas Udruženje broji preko dvije tisuće članova te obuhvaća teritorij bivše općine Dubrovnik. 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec čestitao je na novootvorenom prostoru. 

"Ovo je jedan od dana kad je prekrasno biti predsjednik HOK-a i osjećati ponos zbog kolegica i kolega koji su napravili jedan veliki uspjeh. U životu svake obitelji najveći je trenutak kada stvaraju dom. Udruženje obrtnika Dubrovnik je stvorilo dom, mjesto na koje će mnogi obrtnici doći u svoju kuću, gdje će mnogi koji žele otvoriti nešto dobiti savjet jer da je lako biti obrtnik, to bi bili svi. Biti obrtnik i nije zanimanje, biti obrtnik je odluka hrabrih ljudi koji su spremni izložiti sebe, obitelji, svoje usluge i proizvod tržištu, često puta s rizikom hoće li uspjeti ili ne," izjavio je. 

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako Grad godinama izdvaja značajna sredstva, posebno za poticanje tradicionalnih obrta kako bi opstali.

"Pojedini obrti nažalost nisu financijski u mogućnosti pratiti trendove u povijesnoj jezgri, a gubitak istih iz povijesne jezgre neminovno znači gubitak dijela identiteta Dubrovnika. Upravo zbog toga se ulaže i ulagat će se i u budućnosti u njih. Grad Dubrovnik kao gospodar svojih prostora je znao prepoznati koliko su obrtnici bitni. Oni nisu i ne smiju biti jedini dio financiranja gradskog proračuna, oni moraju biti jedan dio, ali istovremeno Grad kroz svoju politiku mora poticati i prepoznavati sve naše obrtnike, posebno one dubrovačke, i s takvima imati jedan dijalog," izjavio je Franković. 

Župan Nikola Doboslavić kazao je kako je Dubrovnik oduvijek bio ponosan na svoje obrtnike.

"Mi smo sa županijskim udruženjem zajednički uspjeli pripomoći kako bi i oni našli svoj prostor te je bitno da obtnici koji nam pomažu u mnogim sferama našeg svakodnevnog života i uspjeha gospodarstva imaju odgovarajuće prostore," izjavio je. 

Tko je bio na svečanom otvorenju, pogledajte u fotogaleriji. 

Popularni Članci