Kako svira bilanca Dubrovačkog simfonijskog orkestra?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Na kolegiju ustanova u kulturi održanom u ponedjeljak, 4. veljače, posebnu je pažnju uzeo govor Damira Milata, novog odnosno starog ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je spomenuo poveći dug te opomenuo kako je DSO-u potrebna veća promocija.

Međutim, osim prebacivanja odgovornosti za nedovoljnu promidžbu i zastupljenost Orkestra u medijima, Milat je izjavio kako je minus na računu već od sto tisuća kuna što je ostavilo sve prisutne u šoku.
Šok i nevjerica, posebno zbog saznanja da ravnatelj Milat ne poznaje rad ustanova u kulturi, a kojoj pripada i DSO koji je proračunski korisnik i koji ne može biti u minusu.

Zahtjev Grada Dubrovnika o rebalansu proračuna

DSO, tadašnji ravnatelj Šiša i Upravno vijeće na čelu s Marijom Kisić Kamić su 18. listopada prošle godine dobili zahtjev od Upravnog odjela za kulturu i baštinu kojim se traži što realniji rebalans prošlogodišnjeg proračuna, odnosno, nužnost da se sredstva potrebna za funkcioniranje ustanova ne povlači sa konta proračunskog obveznika, nego da se ustanove u realnim mogućnostima pokriju iz vlastitih sredstava.

Neka nađu drugog krivca jer ja više nisam ravnatelj

Pero Šiša koji je za Dubrovački Dnevnik zamoljen za komentar današnjeg kolegija kaže;

- Prvi dan prosinca prošle godine na računu DSO je bilo 950 tisuća kuna živih novaca koje smo sami stekli svojim radom.

Obzirom da sam dobio Zahtjev Grada Dubrovnika da se organiziramo sami za troškove, ako imamo, mi smo sami sebi isplatili plaće što je presedan, jer u povijesti naše mlade države niti jedna ustanova u kulturi na području Hrvatske nikada nije isplatila plaće iz vlastitih prihoda. Taj trošak uvijek pada na teret proračunskog obveznika, u našem slučaju Grada.

Sukladno zakonskoj odredbi DSO je rebalansirao sredstva sukladno zahtjevu Grada, a na dan primopredaje ravnateljske dužnosti 22. prosinca na računu ustanove je bilo 430 tisuća kuna sa svim plaćenim obvezama. O svemu ovome postoji primopredajni zapisnik, a analitička bilanca koju posjeduje DSO to znaju, a ovaj dug kojeg spominju je fiktivni dug jer svatko iole upućen zna da se plaća za prethodni mjesec obračunava u idućem, pa je tako za prvi mjesec ove godine nastao i ovaj takozvani dug.
Stoga, ovo nije više moj rat. Ne želim nikoga optuživati, ali molim da se knjigovodstvene dokumente čitaju profesionalci, a ne da se moje ime povlači u negativnom kontekstu. Neka nađu drugog krivca, ja više nisam ravnatelj – za kraj je dodao Pero Šiša.

Marija Kisić Kamić koju smo kontaktirali nije željela komentirati današnje optužbe novog ravnatelja, nego je izjavila kako vjerodostojna dokumentacija treba i mora demantirati izmišljene minuse o kojima novi ravnatelj govori.

Na kraju ostaje za vidjeti gdje su novci koji su od primopredaje bili na računu Orkestra, te što se s njima dogodilo. Bilo bi korektno da se primopredajni zapisnik i bilanca pojave službeno na adrese medija, a kako bi mogli na nekoga s pravom uperiti prstom i reći da je nesposoban.

Nikša Klečak / DD
 

Popularni Članci