KAKO SU UKRALI DAN GRADA DUBROVNIKA? Ove godine nema ni laureata, ni svečane sjednice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Neizglasavanje proračuna za 2015. godinu sa sobom je povuklo određene negativne posljedice.

Uskoro bi trebao biti imenovan povjerenik koji će na mjesečnoj razini moći raspolagati ograničenom svotom novca koja će morati biti utrošena samo na ono što je neophodno. Dubrovčani su, između ostalog, tako ostali bez brojnih socijalnih mjera kao što su subvencije za stanarinu, avionske karte i cestarinu, a neizglasavanje će imati i direktan utjecaj na proslavu Dana Grada Dubrovnika.

Ove godine se tako neće održati tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iz jednostavnog razloga jer je Gradsko vijeće raspušteno. Osim toga, Gradsko vijeće odlučuje i o dobitnicima nagrade Grada Dubrovnika koje se ove godine neće dijeliti iz istog razloga. Podsjetimo, dobitnik nagrade za 2012. godinu bio je i Ante Gotovina koji je time postao počasni građanin Grada Dubrovnika. Prošle godine laureatima su proglašeni Branka Capurso, Društvo za zaštitu životinja, Gradsko društvo Crvenog Križa, dok je nagradu za životno djelo dobio Ivo Felner, a ista je nagrada posmrtno dodijeljena i Ivani Burđelez.

Na prošlogodišnjoj svečanoj sjednici gradonačelnik Andro Vlahušić se zahvalio vijećnicima na radu, uz rečenicu kako u Dubrovniku postoji neobičan politički model u Vijeću, međutim ukoliko su protivnici prije izbora, ne moraju to biti i nakon.

Proračun za 2015. godinu nije izglasan, a vijećnici su imali priliku dva puta odlučivati o njemu. Zbog neizglasavanja, Dubrovnik čekaju prijevremeni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće koji će se održati do kraja ožujka, a na koje će se utrošiti oko milijun kuna. Proračun nisu podržali HDZ-ovi vijećnici, vijećnici KLGB 'Srđ je Grad', Laburisti te vijećnici DDS-a premda je proglašen najuspješnijim u Hrvatskoj budući da je predviđao nešto više od 10 tisuća kuna po glavi stanovnika.

Popularni Članci