KAKO SU 'SRĐEVCI' KRENULI KOLINDINIM STOPAMA Na konferenciju pozvali samo medije koji im se sviđaju, ostali nepoželjni

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predstavnici građanske inicijative 'Srđ je naš' i udruge 'Zelena akcija' Đuro Capor i Enes Čerimagić održali su danas konferenciju za medije ispred palače Ranjina u kojoj se nalazi ured župana Nikole Dobroslavića.

Zanimljivo je kako su 'Srđevci', jednako kao što su to napravili posljednjih nekoliko puta, na događaj pozvali samo određene, odabrane medije dok je drugima poziv izostao. Među medijima koji su se očito našli na listi nepoželjnih je i portal Dubrovački dnevnik. Konferencije za medije služe kako bi se poruka prenijela široj javnosti koja ima pravo biti obaviještena o određenoj temi, a u ovom slučaju bilo je riječi o projektu golfa na Srđu. Važnost ove teme bespotrebno je naglašavati, dovoljno je reći kako je riječ o jednom od najznačajnijih ne samo županijskih, nego nacionalnih projekata o kojem građani imaju pravo biti obaviješteni. Međutim, čitatelji Dubrovačkog dnevnika za nju su ostali uskraćeni.

Ne zna se koji su točno motivi 'Srđevaca' za nepozivanje novinara Dubrovačkog dnevnika na konferenciju za medije, posebno kad se u obzir uzme kako je riječ o najposjećenijem portalu u dubrovačkoj regiji, prema podacima servisa Gemius.

Ovaj događaj neodoljivo podsjeća na nedavni potez predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja na konferenciju za medije nije pozvala novinare najčitanijeg hrvatskog neovisnog medija, portala Index.hr, kao ni još neke utjecajne nacionalne medije.

Ipak, događaju je slučajno prisustvovao fotoreporter Dubrovačkog dnevnika koji je fotografirao događaj kojem je prisustvovalo manje od 10 predstavnika inicijative koji su govorili u ime svih građana Dubrovnika. Naime, na konferenciji za medije su govorili o tome kako je danas posljednji dan rasprave o Izmjenama i dopunama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije i kako je prijedlog inicijative da polazna točka bude projekt na Srđu u obuhvatu od 100 hektara. 'Srđevci' se u tim prijedlozima pozivaju na presudu Visokog upravnog suda iz 2015. godine, međutim njime je odluka o povećanju obuhvata golfa na Srđu sa 100 na 310 hektara ukinuta, ali ne i poništena. Naime, da je Odluka poništena, prestale bi vrijediti sve njene dosadašnje primjene, no na ovaj način ona jednostavno neće vrijediti po pitanju budućih koraka, što je u više navrata pojasnio župan Nikola Dobroslavić. 'Srđevci' su iznijeli i kako se u zahtjevu koji podnose u javnoj raspravi zalažu za potpuno brisanje projekta iz Prostornog plana.

Popularni Članci