KAKO ĆE IZGLEDATI ZIMSKI FESTIVAL Na Stradunu svega devet kućica, novogodišnji doček ipak u planu

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački zimski festival ove godine je zbog novonastale situacije s korona virusom poprilično neizvjestan, no zasad se na njega Dubrovnik priprema kao da će se on održati.

Zimski festival je već pet godina najiščekivanija zimska manifestacija, no ove će godine njegovo održavanje biti znatno skromnije no što je to bio slučaj proteklih godina zbog epidemioloških mjera, što su za Dubrovački dnevnik potvrdili iz Grada Dubrovnika. 

„Grad Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre rade na pripremi i organizaciji Dubrovačkog zimskog festivala 2020., koji se planira u dosta manjem obimu nego ranijih godina. Iako će realizacija ovisiti o epidemiološkoj situaciji te je jedan od mogućih scenarija da se ništa neće moći održati, u ovom trenutku radimo pripremu kao da će se Zimski festival održati,“ odgovorili su iz Grada Dubrovnika na upit Dubrovačkog dnevnika. 

S 33 NA 20 KUĆICA 

Tako je u prošli petak raspisan natječaj za zakup kućica na javnim površinama, a zbog korona krize njih će biti nešto manje nego prethodnih godina, ali uglavnom na istim lokacijama kao i prije.

„ Primjerice, prošle ih je godine, na području od Straduna, preko Gundulićeve poljane, Pila, Gruža i Mokošice bilo ukupno 33, a ove je godine javni natječaj raspisan za njih 20, za period od 28. studenog 2020. do 6. siječnja 2021,“ odgovorili su iz Grada Dubrovnika. 

Kako je objavljeno u natječaju, na Stradunu će tako biti postavljeno devet kućica, na Pilama i Gundulićevoj poljani po četiri, a u Uvali Lapad, u Gružu i Mokošici po jedna montažna kućica. Namjena svih kućica je ugostiteljska djelatnost. Osim toga, na Brsaljama bi trebala biti postavljena jedna kućica za djelatnost trgovine.

Početna cijena zakupa kućice na Stradunu je 19 tisuća kuna plus PDV, najam za kućice na Gundulićevoj poljani će stajati 15 tisuća kuna plus PDV, za one na Pilama će iznositi 13 tisuća kuna plus PDV, dok će početni najam za kućicu u Uvali Lapad, Gružu i Mokošici stajati po 10 tisuća kuna plus PDV. 

MANJE KONCERATA, NAGLASAK NA ULIČNIM NASTUPIMA 

Jedna od najatraktivnijih sastavnica Zimskog festivala svakako je i glazbeni program, no kako su potvrdili iz Grada Dubrovnika, on će izgledati nešto skromnije. 

„Planira se glazbeni program, no dosta skromniji u odnosu na prethodnu godinu. Uz glavnog izvođača za doček Nove 2021. za sada su u planu još neki koncerti te manji glazbeni, ulični nastupi,“ odgovorili su iz Grada, time potvrdivši kako je novogodišnji doček zasad ipak izgledna opcija, a iz odgovora bi se dalo zaključiti kako bi novonastala situacija bila svojevrsna prilika za lokalne izvođače koji bi očito održavali nastupe. 

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, konkretnija imena izvođača na koncertima još nisu poznata, s obzirom kako ona ovise o daljnjoj epidemiološkoj situaciji, kao i budžetu s kojim će se moći u tu svrhu raspolagati, a koji je ove godine zbog financijskih gubitaka uslijed korona-krize skromniji nego prethodnih godina. Ipak, doznajemo kako se već pregovaralo i dogovaralo oko nastupa pojedinih izvođača, no kako još ništa nije potpisano zbog neizvjesne situacije oko epidemije korona virusa. 

No napominju kako će, ako okolnosti dozvole, za programe za najmlađe biti organiziran prostor u Lapadu u vidu natkrivene pozornice. Iz Grada napominju kako će svakako pratiti upute Stožera Civilne zaštite i, ako bude moguće organizirati ova događanja, uvjete prilagoditi uputama, a sve to u skladu s tada važećim epidemiološkim mjerama.

ZBOG MJERA NIŠTA OD KLIZALIŠTA I ŠATORA 

 

Kako bi se sugrađani zaštitili u vremenu epidemije, tijekom održavanja Zimskog festivala izbjegavat će se sva događanja koja bi se održavala na zatvorenim prostorima pa ove godine neće biti određenih sadržaja u kojima se inače moglo uživati. 

„Ne planiraju se nikakvi sadržaji u zatvorenim prostorima, pa se neće organizirati ni šatori u tu svrhu, kao ni klizalište,“ odgovorili su iz Grada. 

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju 'Dubrovački dnevnik petkom'. 

Popularni Članci