Kad se o nama govori u Saboru, zastupnici su redovito 'opravdano spriječeni'!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Facebook
Inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' uputila je otvoreno pismo pravobraniteljici Anki Slošnjak u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog nedovoljne brige od strane saborskih zastupnika. Naime, navedeni stav potkrepljuju činjenicom kako u sabornici tijekom čitanja Izvješća o radu pravobraniteljice sjedi tek nekolicina saborskih zastupnika te ju mole da sačuva i svoje, ali i njihovo dostojanstvo time što neće čitati Izvješće ukoliko sabornica bude prazna. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovana pravobraniteljice, poštovana gospođo Slonjšak,

Prisjetite se kako je bilo prošle godine kada se raspravljalo o Izvješću Vašeg ureda u Hrvatskom državnom saboru. Raspravljalo se o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom dok je u sabornici sjedilo sedam ili osam zastupnika. U tom trenu na klupi predviđenoj za članove Vlade, dakle predviđenoj za onu instituciju koja je zadužena za predlaganje zakonskih regulativa koje utječu na naše živote, nije bilo nikoga! Istina, nisu obvezni doći, ali je zaista ružno vidjeti da nitko nije osjetio moralnu potrebu da dođe poslušati! Naravno, poslije su radi medija i publike puni razumijevanja za Vaše izvješće i hvale za Vaš rad, ali čim se treba nešto mijenjati ponovno su šutljiva i protivna većina. Jedan od njih je bio rekao; "Mi smo svi senzibilizirani za probleme djece s teškoćama u razvoju (DSTUR) i osoba s invaliditetom (OSI) ". Žalosno je što ni on, a ni ostali ne shvaćaju da ova naša populacija nije u problemima nego je izrazito diskriminirana u odnosu na druge, a nažalost i u odnosima između sebe, i kao takvi ne trebaju senzibiliranost samo pred kamerama. Nama treba ono što se usvojilo kroz UN deklaraciju o pravima OSI, Ustav RH, Nacionalnu (doduše nevažeću) strategiju. Nama treba poštivanje zakonske regulative, nama treba malo ljudskosti, potpore, suradnje i razumijevanja za pravo stanje.

A pogledajmo realno kako se oni odnose prema nama OSI I DSTUR. To je daleko od ljudskosti. Po njima mi smo nitko i ništa. I nas takvih ima oko 520 000 tisuća. Kad kažemo oni onda mislimo na sve nazočne za vrijeme čitanja Vašeg izvješća u saboru i na one koji su trebali biti tu, ali su „opravdano spriječeni“. I to njih 142 od 151. I mi smo tada gledajući sjednicu sabora na kojoj je nama draga osoba podnosila izvješće o našim pravima osjetili neizmjernu tugu i osjećaj da smo za njih manje vrijedni. Tugu nam je izazvao osjećaj omalovažavanja koje su Vama, draga pravobraniteljice, i ne samo Vama nego svim DSTUR i OSI priuštili saborski zastupnici. U trenutku podnošenja izvješća pokazali su nam svoju navodnu osjetljivost svojim prisustvom u saborskim klupama. Količina prisutnih u klupama jednaka je količini brige i osjećaja za naše probleme.

Draga pravobraniteljice, mi Vas molimo u svoje i vjerujem u ime velike većine DSTUR i OSI da prilikom podnošenja sljedećeg izvješća i Vi kao i oni napustite sabornicu ili pričekate dok se uvažena gospoda ne vrate na svoja radna mjesta. Ako oni ne poštuju Vas i nas, zašto da mi poštujemo njih? I tako ćete gospođo pravobraniteljice najbolje štititi naša prava i pokazati nazočnima da nas ne smiju diskriminirati. Ako njih ne zanimamo mi, onda ni oni ne zanimaju nas. Ne znamo ni sami kako nazvat ovakvo ponašanje. Kad razgovarate s nekim i on ili ona ili oboje u jednom trenutku ničim izazvani okrenu leđa i napuste mjesto sastanka. Da li je to moralno, da li je to kulturno, da li je to ljudski?

Zašto ovo navodimo? Pa iz jednostavnog razloga što smo ovakvo ponašanje gledali u prosincu 2013. godine u našem Saboru, kao i Vi. Vi ste poštovana pravobraniteljice nakon šest mjeseci od kako ste sa svojim timom napisali Izvješće o radu za 2012. godinu i dostavili ga Saboru, došli u isti da sabornike usmeno upoznate sa stanjem u oblasti skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. A poštovana gospoda sabornici Vam okrenu leđa i napuste sabornicu. I onda se jedan po jedan ili jedna po jedna vrate u klupe, desetak minuti nas uvjeravaju kako su oni zabrinuti za našu sadašnjost, a još više za našu budućnost i onda se vrate u saborski kafić. Ako ovakvo ponašanje nije diskriminacija onda ne znamo što jest. Kad se ovako ponašaju prema pravobraniteljici i njenom timu, kakvo im je tek mišljenje i ponašanje prema nama običnoj djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom? Zato Vas uvažena gospođo Slonjšak u ime radnog tima inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom i u ime nadam se velike većine osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja MOLIMO da prilikom podnošenja izvješće za 2013. godinu u Hrvatskom državnom saboru sačuvate i Vaše i naše dostojanstvo.

Budete li dozvolili da Vaše izvješće kao prošle godine sluša pet-šest zastupnika onda ste i Vi djelomično odgovorni za ovakav odnos prema nama. MOLIMO Vas da ne podnosite izvješće ako u sabornici po Vašoj procjeni ne bude natpolovična većina zastupnika. Poštovana, molim Vas zaustavite izlaganje i zamolite predsjedavajućeg da Vam osigura kvorum ili sami pričekajte dok se uvažena gospoda ne vrate na svoje radno mjesto. Pokažite ovakvim postupkom da je odnos i vladajućih i oporbenih prema nama i našim problemima isti. KRIMINALAN.

Svako dobro u životu i radu želi Vam

Radni tim inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom

Popularni Članci