JEDNADŽBA S VIŠE NEPOZNANICA Na listu bi mogli Franković, Dujmović i Barač, na našem području najviše upitnika oko Škorove liste

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: dd
Iako je trenutno sva moguća priča oko ublažavanja mjera izazvanih koronavirusom zvijezda hrvatskog javnog prostora, neće proći dugo dok na tron ne zasjednu - parlamentarni izbori, koji će se održati jako brzo.

Prema nekim najavama, izbori će biti u srpnju, po svoj prilici sredinom tog mjeseca. Vjetar je to u leđa vladajućem HDZ-u koji tako želi iskoristiti dobro obavljen posao za vrijeme korona krize, a druge stranke nemaju izbora nego se prilagoditi.

O tome koliko će se brzo prilagoditi ovisi i rezultat sadašnje oporbe, a dok svi kandidati za ulazak u Sabor ne budu bjelodani, jasno, politički kibiceri slažu neke svoje križaljke tko će biti kandidat čije stranke.

Čini se da se tu radi o jednadžbi s više nepoznanica, kako u Hrvatskoj, a tako i u Dubrovniku, odnosno u desetoj izbornoj jedinici u kojoj se nalazi Dubrovačko-neretvanska županija i dio Županije splitsko-dalmatinske.

Što se tiče vladajuće stranke, nedavno je portal Dnevno.hr objavio kako su potencijalni kandidati za naći se na listi ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik Branko Bačić, ali i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo te nekadašnja saborska zastupnica Sanja Putica.

Dobro upućeni izbor u prilike županijskog HDZ-a kazao nam je kako treba napis portala Dnevno.hr uzeti sa zrnom soli, ustvrdivši kako se tu radi o nekim imenima koja se sigurno neće naći na listi.

Također, napomenimo i kako ŽO HDZ DNŽ može dati samo četiri kandidata, toliko iznosi kvota. Možemo reći da je osigurano mjesto za potpredsjednika stranke i Plenkovićevog čovjeka od povjerenje Branka Bačića, a ne bi trebalo biti iznenađenje da se na listi nađe Marija Vučković, koja je jedna od rijetkih Plenkovićevih vođa ministarskih resora bez ikakve mrlje. A može se čuti i da lijepo kotira i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, kojega u vrhu najbrojnije hrvatske stranke vide kao idealno lice novog HDZ-a, dakle mlad, bez afera, na čelu vrlo uspješne jedinice lokalne samouprave. 

S druge strane, u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa, od parlamentarnih pa do europskih, dubrovački SDP i nije bio zastupljen na listama.

Kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, ovim izborima bit će tu šef dubrovačkog SDP-a Jadran Barač. Njegovo ime trebalo bi se nalaziti pred kraj liste, koju je teško zamisliti i bez angažmana predsjednika županijskog SDP-a Krešimira Kurana. No, izvrsno bi zato na listi trebao kotirati gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, koji uživa dobar status u javnom prostoru, kojega ustvari tek treba opravdati.

Podsjetimo, SDP će na izbore i s HSS-om, HSU-om i glasom. Tu je jedno od prepoznatljivijih imena za dubrovačke prilike predsjednica HSU-a Olga Muratti, za koju doznajemo i da nema aspiracija naći se na listi. Svakako treba računati da će visoko na listi biti (odnedavno) HSS-ovac Vlaho Orepić, a ne bi trebalo iznenaditi da se još tu nađe netko iz HSS-a ili GLAS-a.

Samostalno će na izbore nekoć stožerna dubrovačka stranka - HNS. Sama činjenica da će na izbore samostalno govori i da će tu biti značajan broj onih iz županije i Grada. Na listi bi mjesto trebalo biti rezervirano za predsjednika županijskog HNS-a i nekadašnjeg gradonačelničkog kandidata Valentina Dujmovića, ali i predsjednice dubrovačke podružnice Nataše Gabričević. Spominje se tu vrlo ozbiljno i ime potpredsjednika Županijske organizacije Vedrana Kunice, koji dobar posao obavlja u stonskom Općinskom vijeću.

Također, trebalo bi uzeti u obzir i vijećnika u Županijskoj skupštini Denija Surjana, Zdravka Čulića i Marija Dropulića iz Opuzena, a i dubrovačke vijećnike Marinu Vučković Matić i Miha Obradovića.

A najveća nepoznanica svakako će biti lista Miroslava Škora.

On na izbore tako ide sa svojom strankom Domovinski pokret. Prema svim anketama bez Škora se neće moći sastaviti Vlada. Znači to da će Škoro osvojiti značajan broj mandata, kako u Hrvatskoj, a očito po svoj prilici i u Županiji dubrovačko-neretvanskoj.

Ono što se zasad zna jest to da će Domovinski pokret u koaliciju sas Suverenistima, ali ne i HSP-om. Upitnik stoji oko njihove mogućnosti koaliranja s Mostom. Ova inicijalno metkovska stranka tako bi riješila mnoge nedoumice oko Škorove liste u desetoj izbornoj jedinici. Bez Mosta, i njihovih Boža Petrova i Nikole Grmoje pitanje je s kakvom bi listom Domovinski pokret uopće izašao na izbore, budući da snažne figure s desnog spektra više u Dubrovniku i ne postoje, a nezadovoljnika u dubrovačkom HDZ-u nema, barem ne do te granice da izlaze iz stranke i prelaze u Škorove skute. No, kako doznajemo, ako bi došlo do pakta između Škora i Petrova, u kombinaciji ne bi bio Mostov dubrovački vijećnik Maro Kristić.

Recimo i da na izbore neće izaći dvije dubrovačke stranke. Ona Željka Raguža, DUSTRA, neće izaći sigurno, dok se za DDS Pera Vićana, kako nam je rečeno, to može reći s 99 postotnom sigurnošću.

Kruže priče i kako će na izbore Glas poduzetnika, a iz Dubrovnika da će se tu naći neka imena iz ugostiteljstva. No, kako sada stvari stoje, kako doznaje Dubrovački dnevnik, Glas poduzetnika ne bi trebao izaći na ove parlamentarne izbore.

Popularni Članci