JE LI UGOSTITELJSTVO UGROŽENO? Vlašić: Država treba smanjiti opterećenje na poslodavce kako bi mogli radnicima povećati plaće

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Goran Mratinović
Koordinacija ugostitelja Hrvatske vladi je predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu.

Ugostitelji traže hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja te zaustaviti nemjerljivu štetu po hrvatski turizam. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić kazao je za Dubrovački dnevnik kako je opterećenje na ugostiteljima preveliko i da sustav jednostavno ne funkcionira, a evo i popis zahtjeva za Vladu.

av

"Postoje svakako razlike Jadran prema kontinentu, kontinent je u puno lošijeh položaju u odnosu na nas. Mi imamo prostora i za povećanje cijena. Masovno iseljavanje koje se događa je u uglavnom s kontinenta," tvrdi Vlašić koji smatra kako država treba smanjiti opterećenja prema poslodavcima kako bi oni taj novac mogli rasporediti na plaće. 

Velika je razlika između Hrvatske i ostalih zemalja što se tiče poreznog opterećenja, država sebi uzima jako puno. 

"Mi nemamo izbora, nemamo prostora za povećanje plaća. Prosječna dobit je 3 posto  2017. dok je 2018. bila 3,7 posto. Prema tome se više isplati ležati, nego raditi ovaj posao. To je zapravo i dokaz da novci nisu kod nas, ugostitelja, već da novac ima Vlada. Ako smanje opterećenje, novac će doći gdje treba," smatra Vlašić.

Brojni poslodavci neće moći zaposliti strance, a neće moći povećati plaće dosadašnjim radnicima i doći će do zatvaranja brojnih lokala, kazao je Vlašić te dodao kako je potrebno hitno rješenje.

"Ovo govorim na razini cijele Hrvatske, Dubrovnik je opet specifičan, a i sezona je kod nas duža," kazao je Vlašić.

Popularni Članci