'

ISKLJUČI MOBITEL, UKLJUČI SIGURNOST Počela velika akcija na našim cestama, vozači je podržali trubljenjem (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AK/DD
Ispred Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik započela je u 9 i 35 akcija ‘Smart vozač - siguran vozač, isključi mobitel - uključi sigurnost'

Sudjelovali su i učenici Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik, koji su nosili transparente u kojima su pozvali vozače da trubom podrže akciju, što su većinom i napravili. Dijelile su se i bežične slušalice nasumičnim vozačima. 

"Ovo je kampanja koja će trajati mjesec dana, danas je prvi dan. Održavat će se do 28. studenoga na području PU dubrovačko-neretvanske. To je plod suradnje Hrvatskih autocesta, Grada Dubrovnika, Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik. Zašto kampanja? Zato što je MUP u dugom nizu godina prepoznao korištenje mobitela kao jednog od četiri ubojice u prometu. Moramo znati da neka istraživanja govore da preko 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, uglavnom se to svodi na telefoniranje, razgovor ili GPS. A svaki drugi vozač ga koristi za pisanje poruka ili da budu na društvenim mrežama, što je jako porazno. Isto tako, 33 posto vozača bicikla koristi mobitel za vrijeme bicikliranja. Najčešće se radi o razgovorima, dok 14 posto vozača koristi mobitel da bi bili na društvenim mrežama. Ono što je porazno - preko 50 posto pješaka na prometnicama koristi mobitel. Najčešće se tu radi o pješacima koji razgovaraju na mobitel, a imamo svakog drugog pješaka koji pri prelasku ceste koristi mobitel za pisanje SMS-a ili društvene mreže. Ono što moramo znati jest da korištenje mobitela za vrijeme prelaska ceste nije kažnjivo", kazao je Denis Pavela ispred Postaje prometne policije Dubrovnik. 

Istaknuo je da je Postaja prometne policije PU dubrovačko-neretvanske u prvih devet mjeseci sankcionirala preko 500 vozača koji su koristili mobitel za vrijeme vožnje, kaznom od 130 eura.

"Mjera se može poduzeti i na temelju izjave drugih sudionika u prometu, a na području naše policijske uprave su postavljene nove kamere, tako da će to biti svakako dokaz u prekršajnom postupku", dodao je Pavela i naglasio da su jako sretni štu su Hrvatske autoceste postale dio projekta. 

predstavnica Grada Dubrovnika na akciji je bila pročelnica Matilda Krile Prkoča. 

"Cilj akcije je sigurnost svih sudionika u prometu. Grad Dubrovnik se rado odaziva na ovakve akcije, želimo da Dubrovnik bude siguran grad, kako za sugrađane, tako i za sve turiste koji dolaze. Sigurnost svih sudionika u prometu nam je na prvom mjestu, poglavito djece. Drago mi je da svi vozači podržavaju ovakvu akciju i koliko vidim ne koriste mobitele i misle na sigurnost drugih sudionika u prometu", kazala je Krile Prkoča. 

Popularni Članci