'POSJETI STRANICE SU SKOČILI ZA 650 POSTO!' Amerikanci poludjeli za Dubrovnikom, razmišlja se o ponovnoj uspostavi leta

Autor: Ivona Butjer Mratinović
Jedna od vodećih američkih televizijskih kuća ABC News proteklog je tjedna boravila u Dubrovniku odakle je danima zaredom izvještavala o gradu kao o covid-sigurnoj destinaciji. Novinarka Maggie Rulli nije propuštala priliku da pozove američke turiste na odmor u Dubrovnik, stalno naglašavajući – prilika da usred sezone doživite grad bez gužvi pruža se samo jednom u životu. 

Tako je ekipa američke TV kuće u udarnim terminima izvještavala o Dubrovniku, a njihova novinarka, dok se na ekranu stalno vrtjela poruka 'Dobrodošli Amerikanci', kazala je kako je Hrvatska jedina zemlja EU u koju mogu doći gosti iz SAD-a bez boravka u karanteni. 

"Ovo je prilika koja se pruža samo jednom u životu, ovako doživjeti Grad. U normalnim uvjetima ovo je mjesto kao Times Square, svi stoje rame uz rame zbog gužve," kazala je. Za vrijeme boravka u Dubrovniku, odradila je i razgovor s gradonačelnikom Matom Frankovićem te istaknula kako su u dubrovačkim hotelima higijenski uvjeti na visokom nivou. 

PROBUDILA SE AMERIČKA POTRAŽNJA ZA DUBROVNIKOM 

Radi se o iznimno vrijednoj promociji po Dubrovnik s obzirom na to kako je pred višemilijunskim auditorijem poslana poruka o ljepoti Grada, činjenici kako ove godine nema turističkih gužvi što je sjajna prilika za posjetiti ga i doživjeti na jedan osobitiji način, ali i tome kako je Dubrovnik zaista covid-siguran grad. Otegotna okolnost svakako jest to što je korona-kriza dovela do ukidanja direktnog leta American Airlinesa na relaciji Philadelphia-Dubrovnik, no Franković kaže kako postoje najave o mogućoj ponovnoj uspostavi direktnog leta. 

„Prvu reportažu iz Dubrovnika u kojoj se šalju pozitivne vijesti o pripremljenosti Grada, sigurnom Dubrovniku kao i o mogućnosti posjeta gledalo je 12.5 milijuna ljudi! Navedena brojka govori koliku promociju za Grad ima emitiranje jedne ovakve emisije, a već sada dobivamo informacije kako se pokrenula turistička potražnja za Dubrovnikom od strane američkog tržišta te najave o mogućoj ponovnoj uspostavi direktnog leta za Dubrovnik. Stoga, učinci su već tu!,“ izjavio je Franković. 

Kako je napomenuo, Hrvatska je prva i jedina zemlja u Europi koja prima američke turiste uslijed pandemije koronavirusa te nije potrebna samoizolacija za američke turiste, a pri dolasku u Hrvatsku

moraju samo priložiti negativni test na Covid-19 što je zasigurno jedna velika prednost u odnosu na ostale destinacije. 

„U intervjuu koji sam dao za ABC News, između ostalog, pozvao sam naše drage goste Amerikance u Dubrovnik, jer sve ono što današnji turist traži Dubrovnik nudi - sigurnost te ljepotu i jedinstveni doživljaj tisućljetnog Grada,“ kazao je Franković. 

'NEŠTO SE POKRENULO'

Potpredsjednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje Dominium travel Slavica Grkeš potvrdila je kako je interes za Dubrovnikom s američkog tržišta nakon emitiranja emisija naglo skočio. Navedeno dokazuje i nagli skok pregleda stanovnika SAD-a na njenu stranicu. 

„U jednom danu, točnije 29. srpnja, porastao nam je broj pregleda stranice iz SAD-a za 650 posto u odnosu na isti dan prošle godine, a slično se nastavilo i u sljedećim danima. S obzirom na to kako Amerikanci našoj agenciji nisu glavni gosti, da se zaključiti kako se navedeno dogodilo zbog reportaže koju je televizija ABC News emitirala odnosno intervjua gradonačelnika za istu,“ izjavila je Grkeš dodavši kako je s kolegama iz agencije komentirala kako je vijest odlično odjeknula te kako, čak i ako se ove godine ne ostvare značajniji rezultati po pitanju gostiju s američkog tržišta, svakako je dobra priprema za iduću godinu.

Najveći problem svakako je ukidanje zrakoplovnih linija iz Amerike. Grkeš kaže kako se nada kako će se stvoriti potražnja i kako će se letovi vratiti.

„Razgovarala sam s kolegama iz jedne američke agencije koja je fokusirana isključivo na Dubrovnik i okolicu oko ideje brzog organiziranja charter letova, no nisu baš optimistični. Kažu kako je većina turista odustala od prekooceanskih putovanja za ovu godinu. No, ne smijemo klonuti duhom, čekat ćemo goste i pružiti im najbolju uslugu,“ kazala je Grkeš dodavši kako ne bi ulazila u to jesu li se navedeni potezi mogli povući i ranije. 

„Tek proteklog tjedna je i naša agencija dobila dvije ponude da pomognemo oko promocije Dubrovnika jednom američkom izdavaču turističkih vodiča i jednim novinama. Možda se jednostavno sad nešto počelo pokretati, a mi se moramo i dalje truditi oko promocije naše destinacije i gostima koji dolaze dati najbolje od sebe. To možda prije i nismo stizali,“ kazala je dodavši kako nas je očito 'netko odozgo pogledao i rekao – što je bilo, malo smo se zaigrali?'

Popularni Članci