INSPEKCIJA ODLUČILA : Poništavaju se 'jedinice' s popravnog, novi ispit 27. I 28. kolovoza!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ss-umjetnicka-lsorkocevica-du.skole.hr
Dubrovački dnevnik saznaje kako je inspekcija Ministarstva utvrdila da rok za polaganje popravnog ispita u drugom ispitnom roku nije u skladu sa Statutom Škole kojim je uređeno da se drugi ispitni rok polaže u drugoj polovici kolovoza te je stoga j Školi naređeno da se ponište ocjene nedovoljan iz hrvatskog jezika koju je 12. Kolovoza.

Kako smo već pisali, u umjetničkoj školi Luke Sorkočevića od sedam učenika koji su bili na 'popravnom' u kolovozu, hrvatski je 'palo' njih šestero i moraju ponavljati godinu. To je izazvalo ogorčenje roditelja koji su optužili profesoricu hrvatskog jezika Anu Dalmatin za previsoke kriterije i neopravdanu strogoću iz ispita koji spada u opće, a ne u stručne, umjetničke, predmete.

Roditelji su od Odsjeka za inspekcijske poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražili inspekciji nadzor, a slučaj u prijavili i Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Kako je utvrđeno inspekcijskim nadzorom koji je proveden 22. kolovoza, na kraju nastavne godine nastavnica hrvatskog jezika zaključila je ocjenu nedovoljan za 16 učenika od 56 učenika od 1. do 4. razreda. Od toga su 2 učenika kojima je utvrđen opći uspjeh nedovoljan upućeni na ponavljanje razreda. Na drugi ispitni rok upućeno je 7 učenika i to 2 učenika četvrtog razreda, 3 učenika trećeg razreda i 2 učenice drugog razreda.

Na popravnom ispitu koji je održan 11. kolovoza (pismeni) i 12. kolovoza (usmeni) samo jedna učenica drugog razreda uspješno je položila. Dakle, 6 učenika je upućeno na ponavljanje razreda. Učenici prvog razreda, zbog operativnog zahvata omogućeno je polaganje popravnih ispita u kolovozu, pristupila je popravnom ispitu iz matematike i uspješno položila i popravnom ispitu iz hrvatskog jezika koji nije položila.

Za učenicu će biti organiziran drugi popravni ispit 27. i 28. kolovoza 2014. godine.

Nema izuzeća profesorice Dalmatin, ali će imati 'nadzor'

Roditelji učenika obratili su se inspekciji sa žalbom na provedbu popravnog ispita ukazujući na rokove održavanja i pristrano ocjenjivanje učenika od strane predmetne nastavnice. Svih pet roditelja zahtijeva ponovni ispit uz izuzeće predmetne nastavnice.

Nadzorom je utvrđeno da rok za polaganje popravnog ispita u drugom ispitnom roku nije u skladu sa Statutom Škole kojim je uređeno da se drugi ispitni rok polaže u drugoj polovici kolovoza tekuće školske godine, piše u odgovoru Ministarstva na naš upit.

Stoga je Školi naređeno da se ponište ocjene nedovoljan iz hrvatskog jezika koju je 12. kolovoza 2014. utvrdilo ispitno povjerenstvo; da se odluči o zahtjevu roditelja učenika o izuzeću predmetnog nastavnika te da se organizira ponovljeni ispit iz hrvatskog jezika.

Ravnatelj je izjavio da vjerojatno neće moći udovoljiti roditeljima glede zahtjeva o izuzeću predmetnog nastavnika jer je jedina nastavnica u Školi. Uvažavajući dosadašnje nezadovoljstvo učenika i roditelja odnosom spomenute nastavnice prema učenicima, a zbog objektivnosti provedbe popravnog ispita, predloženo je Agenciji za odgoj i obrazovanje da na popravnom ispitu, koji će se održati 27. kolovoza 2014. g. (pismeni dio) te 28. kolovoza, (usmeni dio), bude nazočan i viši savjetnik iz hrvatskog jezika, odgovoreno nam je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Popularni Članci