SVE VIŠE SMO SMART CITY! Implementirana oprema za uspostavu zone zagušenja prometa (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Sukladno ugovoru o nabavi i ugradnji opreme za zonu zagušenja prometa između Grada Dubrovnika i zajednice ponuditelja Hrvatski telekom d.d. te King ICT završeni su radovi na implementaciji opreme potrebne za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada – scenarija 1. Tim povodom Predstavnici Grada Dubrovnika s predstavnicima zajednice ponuditelja obavili su primopredaju sustava koji je pušten u probni rad.

U ovoj prvoj fazi instalirana je sva potrebna oprema nužna za uvođenje zone zagušenja koja se odnosi na turističke autobuse i osobne automobile (8+1) te podržava i mogućnost implementacije planiranog konačnog rješenja.

Sustav omogućuje automatsku provjeru autobusa i osobnih vozila (8+1) koja podliježu naplati parkiranja na Pilama te daljnji postupak prema onima koji nemaju rezerviran termin za dolazak/parkiranje. 

Vrijednost nabave predmetne opreme iznosi 1.027.909,67 bez PDV-a, a osim ukupno 10 kamera postavljenih u Zagrebačkoj ulici, u Ulici II. Dalmatinske brigade, na Pilama (na dvije lokacije) i u Ulici branitelja Dubrovnika, sustav uključuje kompletno softversko rješenje te integriraciju s postojećim BUS+ sustavom.

Važno je naglasiti kako zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, a koja je utjecala na cjelokupno gospodarstvo te poglavito turistički sektor, Grad Dubrovnik u turističkoj sezoni 2020. neće provoditi naplatu parkiranja i zaustavljanja navedenih vozila na Pilama. No, u cilju učinkovitog upravljanja prometom u kontaktnoj zoni povijesne jezgre te na platou Pile parkiranje i zaustavljanje autobusa i osobnih vozila (8+1) bez naknade uvjetovat će se prethodnom rezervacijom termina isključivo putem službene stranice Grada Dubrovnika. Vozila koja se parkiraju na platou Pile bez prethodne rezervacije termina putem web stranice Grada Dubrovnika ili  bez dozvole mjerodavnog tijela sankcionirat će se od strane Komunalnog redarstva.

Implementacija navedene opreme i inovativnog softverskog rješenja novi je značajan iskorak u primjeni Smart City koncepta, koji počiva na strateškoj primjeni najmodernijih tehnoloških rješenja usmjerenih prema povećanju ukupne kvalitete života.

Popularni Članci