'IMPERIJAL' OPET U RUKAMA GRADA! Selmani objasnio zašto je ovo ključni momenat

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Točka pod nazivom 'Utvrđivanje raskida ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal između Grada Dubrovnika i Razvoj golfa' nakon pet godina inzistiranja KLGB Srđ je Grad napokon je uvrštena u dnevni red sjednice Gradskog vijeća, a potom i jednoglasno usvojena. 

Tako je Grad Dubrovnik raskinuo koncesijski ugovor s 'Razvoj Golfom' za tvrđavu Imperijal, čime su stečeni uvjeti za rekonstrukciju tvrđave u kojoj se nalazi Muzej Domovinskog rata, ali i stavljanje u funkciju dijela tvrđave koji bi Gradu donio prihode.

Inače, predmetnim ugovorom bilo je ugovoreno obavljanje hotelske i ugostiteljske koncesijske djelatnosti. No, člankom 4.2. također je izrijekom navedeno da se isti raskida sam po sebi ako se donošenjem UPU-a ne donese obveza o obavljanju ugostiteljske i hotelske djelatnosti. Podsjetimo, UPU sportsko-rekreacijskog centra na Srđu donesen je 30. srpnja 2013. godine te je utvrđeno kako je za postojeću tvrđavu predviđena rekonstrukcija i pretežno kulturna namjena.

"Na neki način nam se čini kako smo nakon pet godina uspjeli u onome za što su nas građani zadužili i vratili smo taj dug, a posebno za onih 11,5 tisuća građana koji su potpisali referendum protiv tog projekta. Tvrđava Imperijal je ključni dio tog projekta," izjavio je vijećnik 'KLGB Srđ je Grad' Nikša Selmani kao predlagatelj točke dnevnog reda za Dubrovački dnevnik dodavši kako je ovo ujedno bio i idealan trenutak za takvu odluku.

"Po pitanju arbitražnog postupka u Washingtonu prikupljeni su potrebni materijali, tako da ona odluka neće utjecati na sam postupak. To je bio razlog što je dobivena podrška za ovu točku," kazao je.
Na pitanje zašto je ovo ključan momenat, Selmani je odgovorio kako se po pitanju tvrđave ništa nije radilo otkako je pod koncesijom, a u listopadu 2014. godine je trebala biti uređena te je Grad Dubrovnik trebao imati prihode od toga, što se nije dogodilo. Također, prije raskida ugovora, tvrđava u kojoj je i Muzej Domovinskog rata nije mogla u rekonstrukciju.

Gradonačelnik Mato Franković je na sjednici istaknuo kako je 'sada sve jasnije kako od golfa na Srđu očito neće biti ništa'. Na pitanje kako on o tome razmišlja, Selmani je kazao kako je golf tek krinka za neke druge projekte, po njegovom mišljenju.

"Projekt na Srđu je zapravo apartmanizacija, moramo stvari nazvati svojim imenom, a golf je tek krinka. Sporno je i to što je Grad trebao platiti izgradnju čitave infrastrukture. Smatrali smo kako Grad nipošto na to ne smije pristati i nakon šest, sedam godina naše borbe mislim kako je jasno o čemu se radi i o kakvim se akterima radi. Tužba investitora je dovoljan dokaz kako su njihove namjere od početka bile nečasne," odgovorio je Selmani dodavši kako je 'građanima nametnuta velika nepravda' te kako su 'smatrali da je to potrebno ispraviti'.

Popularni Članci