Igralište na Pločama godinama je zapušteno, ali uskoro bi se situacija mogla promijeniti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U Dubrovniku vlada manjak igrališta i rekreacijskih zona, pa veseli informacija da bi uskoro trebala početi obnova igrališta poviše Gimnazije koji godinama propada

Igralište poviše Gimnazije na Pločama godinama je u lošem stanju, a građani i djeca uopće ga ne koriste jer su ulazna vrata sa strane ambulante zaključana. Nejasno je zašto se vrata lokotavaju kada je ovo igralište predviđeno kao mjesto okupljanja građana prilikom potresa ili neke slične nepogode.

Često ćemo čuti primjedbe na današnju djecu i mladež kako kise na kompjuterima i pametnim telefonima, te da ne izlaze vani, da se ne bave sportom i da su pretili, ali molim vas lijepo, što smo mi kao društvo učinili da su nove generacije rekreiraju?  Od rata naovamo, znači punih 30 godina na području Grada Dubrovnika napravljeno je jedno jedino novo igralište – ono na Hladnici, ali djeca ga često ne mogu koristiti za običnu igru, jer je teren pod koncesijom i termini se plaćaju. U ista tri desetljeća apsolutno nije drugo novo igralište (ne kontamo onu minijaturu na Glavici Babinog kuka i koš bez trice u Solitudu) vrijedno spomena nije napravljeno na području Grada Dubrovniku, štoviše, ono daleko najljepše, najspektakularnije i najbolje – Gagarin na Ilijinoj Glavici  - pretvoren je u garažu i zamijenjen puno manjom i ružnijom verzijom, a nju je projektirao čovjek koji se u školi grozio tjelesnog. Naime, višu ogradu je napravio na košarkaškom dijelu terena umjesto nogometnom.

g

Nažalost i legendarni teren u Sedam smrtnih grijeha mogao bi zauvijek nestati. On je dio sudskog spora u vezi (de)nacionalizacije i mogao bi se vratiti prijašnjim vlasnicima. Oni su već najavili, ako im se teren u SSG-u vrati u vlasništvo, da će na tom mjestu (g)raditi sukladno GUP-u. Obzirom da je riječ o građevinskom zemljištu, niknut će nova zgrada.

Nema novih terena

Nažalost nema u Dubrovniku previše novih lokacija gdje bi se novi tereni mogli napraviti, pa one postojeće moramo čuvati i štititi kao da su zidine. Stoga je nevjerojatno da je teren na Pločama u katastrofalnom stanju. Prvotno sam smatrao da je možda i tamo neki imovinskopravni problem, ali nije. Gimnazija (točnije rečeno Županija kao njen osnivač) stopostotni je vlasnik zemljišta na kojemu je teren. Stoga smo se nadležnom odjelu Županije obratili s pitanjima hoće li se i kada teren obnavljati, te zašto ga se zaključava?

g

Predsjednik Gradskog kotara Ploče-Iza Grada Srđan Obad donosi optimistične vijesti.

-Ubrzo kreću radovi. Prošlog tjedna uzele su se mjere za novu podlogu koja će se postaviti, riječ je o gumenom materijalu. Kada teren bude gotov igralište će, jasno, prvotno koristiti Gimnazija za svoje potrebe, a ostatak vremena svi ostali, jer će mu biti javna namjena. Tvrtka Mapei će sponzorirat podlogu, a Grad Dubrovnik će biti nositelj projekta, jer mu je Županija dopustila korištenje terena sljedećih 10 godina. Već prije je igralište trebalo biti obnovljeno, ali je korona i manjak financija zaustavio projekt, pa smo mi pronašli privatnog sponzora. Nadam se da ćemo uskoro dobiti ovaj važan teren za rekreaciju ne samo za potrebe stanovnika Ploča, nego i Grada, tako da je i predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović puno pomogao da izguramo ovu ideju – kazao nam je Obad te zaključio kako se teren neće zaključavat.

Nadamo se da će u budućnosti mnogi tereni dobiti novo ruho, ali i da će se izgraditi novi, primjerice u Gospinom polju gdje ima mjesta ako se riješe pitanja vlasništva. Jer ako nećemo paziti igrališta kao najvrjedniju imovinu, onda se nemamo što ljutiti na mladost koja bulji u mobitele i igra igrice. Što da drugo rade, ako neće šutat trice i gurat loptu kroz noge?

Maro Marušić

Popularni Članci