Gusta morska magla 'progutala' Srđ

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
Priobalno područje zarobljeno je gustom maglom.

Riječ je o fenomenu koji se inače javlja uglavnom u travnju i češće na sjevernom Jadranu, no ove godine fenomen morske magle ukazao se već u veljači i to od Istre do samog juga Hrvatske. 

Zbog hladnog mora i toplog zraka nad njime nad Jadranom će raspored temperature po slojevima zraka biti prilično neuobičajen. Prizemni sloj će tako biti osjetno hladniji od onog iznad njega. Takva raspodjela naziva se temperaturna inverzija, a pritom dolazi do nemogućnosti vertikalnog miješanja slojeva. U takvim uvjetima donji sloj se sve više hladi od podloge do točke zasićenja vlagom i nastaje magla, javlja portal MeteoAdriatic.

Portal Morski.hr prije nekoliko je godina objavio tekst o morskoj magli koji prenosimo u cijelosti.

Gotovo svake godine barem jednom u godini svjedočimo pojavi magle na Jadranu, a koja katkad bude vrlo gusta. Po datumima pojavljivanja takve magle možemo primijetiti da se ona najčešće javlja tijekom proljeća, osobito od travnja do lipnja, a nekad i ljeti, osobito na sjevernom Jadranu. Zašto se magla iznad velikih područja Jadranskog mora javlja baš početkom i tijekom toplijeg razdoblja godine, za to postoji niz razloga.

Popularni Članci