Franković u Saboru govorio o brodskoj liniji za Elafite: Nastavak prometovanja Postire predstavljao bi ozbiljnu životnu ugrozu za posadu i sve putnike

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, danas sudjeluje na 10. sjednici Hrvatskog sabora koji zasjeda nakon jednomjesečne stanke.

Na Aktualnom prijepodnevu još jednom je skrenuo pažnju na problematiku broda Postira koji predstavlja životnu ugrozu za posadu i putnike te je zatražio brzu reakciju resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Iskoristio je mogućnost postavljanja zastupničkih pitanja te je upitao ministra, koji obnaša i funkciju predsjednika skupštine Jadrolinija, kada stanovnici Elafita mogu očekivati zamjenu broda Postira sigurnim i adekvatnim plovilom.

- Na brodskoj liniji 807 Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ  prometuje brod Postira. Navedeni brod proizveden je 1963. godine te je unatoč redovnom održavanju njegovo stanje danas takvo da bi nastavak prometovanja ovog broda na liniji 807 predstavljao ozbiljnu životnu ugrozu kako za posadu tako i za sve putnika na navedenom plovilu.

Naime, 25. listopada 2021. godine zbog dotrajalosti plovilo je imalo pomorsku nezgodu, srećom bez posljedica za ljudske živote, te su svi bili uvjereni kako se nakon toga navedeno plovilo više neće vratiti u plovidbu na liniji 807. Međutim, navedeno plovilo se nakon remonta vratilo te ponovno vrši prijevoz na navedenoj liniji - naveo je gradonačelnik Franković.

Podsjetio je ministra Butkovića i na obećanja Uprave Jadrolinija o nabavi novijeg plovila.

- U zadnjih 20 godina promijenilo se više predsjednika Uprava Jadrolinije, otprilike jednaki broj je bio i obećanja kako će elafitski otoci dobiti novije plovilo, radili su se nacrti, prezentirali javnosti no, do današnjeg dana od toga svega nije se dogodilo ništa. Želim napomenuti kako se radi o iznimno isplativoj liniji koja najmanje 6 mjeseci u godini radi s punim kapacitetom. Stoga je još nerazumnija dugogodišnja ogluha Uprave Jadrolinija na probleme stanovnika Elafita, ali istovremeno i ignoriranje sigurnosnih aspekata plovidbe brodom Postira, gdje se gotovo svakodnevno u potencijalnu opasnost dovode posada i putnici.

Poštovani gospodine ministre, stanovnici Elafita nikad nisu tražili najnovije plovilo, na tržištu rabljenih plovila postoji cijeli niz plovila koji udovoljavaju potrebama linije 807. Slijedom navedenog, kao predsjednik skupštine Jadrolinija molim Vas da pozovete na odgovornost predsjednika Uprave te zatražite odgovore u kojem vremenskom roku se može očekivati zamjena broda Postira novijim plovilom, adekvatnim za svakodnevno putovanje na Elafite i s Elafita prema gradu Dubrovniku - kazao je gradonačelnik u svom obraćanju u Hrvatskom saboru.

Popularni Članci