Gradonačelnik Franković sa zastupnikom u EU parlamentu Karlom Resslerom

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se danas sa zastupnikom u Europskom parlamentu Karlom Resslerom. Sastanku je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Jedna od istaknutih tema razgovora bila je plastično zagađenje Jadranskog mora koje dolazi iz Albanije. Eurozastupnik Ressler izvijestio je gradonačelnika Frankovića kako će tijekom tjedna boraviti u službenom posjetu Tirani u Albaniji, kao dio službene delegacije Europskog parlamenta, gdje će se sastati s albanskim akterima.

- Više od 90 posto plastičnog i drugog otpada na hrvatske obale pristiže s juga Europe, osobito iz Albanije. Nadalje, 229 tisuća tona plastike godišnje završi u Sredozemnom moru, a zbog utjecaja struja i relativno plitkog mora, nakon prolaska kroz Otrantska vrata, Hrvatska je i na udaru plastike iz Sredozemnog mora. - kazao je zastupnik Ressler te istaknuo kako je zatražio od Europske komisije rješavanje ove problematike kroz europske programe zaštite okoliša i albanske pristupne pregovore.

Gradonačelnik Franković u potpunosti je podržao ovu inicijativu, istaknuvši kako je geografski Dubrovnik prvi na udaru zagađenja. Eurozastupnika Resslera upoznao je s najvažnijim projektima Grada Dubrovnika, s posebnim naglaskom na projekte financirane europskim sredstvima i one koji direktno utječu na poboljšanje uvjeta života građana.

Grad Dubrovnik vidi veliku priliku u korištenju fondova Europske unije u novom financijskom razdoblju. Stoga smo pripremili niz projekata s posebnim naglaskom na kapitalne investicije, između ostalog i, u društvenu, komunalnu i prometnu infrastrukturu“, kazao je gradonačelnik, a izdvojio je najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti, projekt Aglomeracije vrijedan  881,2 milijuna kuna.

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković zastupnika Resslera upoznao s brojnim demografskim i pronatalitetnim mjerama i politikama koje se provode na razini Grada Dubrovnika s ciljem opstanka i podupiranja mladih i mladih obitelji, te povećanjem kvalitete života svih građana.

- Sve više upisane djece u vrtićima i sve više učenika u školama dokazuje još jedan rastući i pozitivan trend te je stoga potrebno nastaviti ulagati u proširenje kapaciteta u objektima predškolskog i školskog obrazovanja. Grad Dubrovnik godišnje izdvaja značajna sredstva kao poticaj mladim obiteljima kroz različite forme financiranja, subvencija i stipendija što predstavlja još jedan iskorak u smislu dobrih demografskih pokazatelja. - istaknuo je gradonačelnik Franković.

U tom kontekstu, predstavio je i program poticajne Dubrovačke stanogradnje namijenjene mladim obiteljima, što je eurozastupnik Ressler ocijenio kao izvrstan primjer pozitivne prakse koji ima potencijal primjene i na nacionalnom području.

Popularni Članci