'

Grad Dubrovnik podržat će samo ekološki besprijekoran projekt HE Ombla

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Gradonačelnik Andro Vlahušić nazočio je danas predstavljanju Plana upravljanja bioraznolikošću projekta HE Ombla. Predstavljanje je organizirao HEP i izrađivači studije, britanske konzultantske tvrtke WSP i B&W.

Studijom je izveden 3-D nacrt podzemnih kanala i spilja te hidrodinamika kroz njih, odnosno poplavljenost spilja podzemnom vodom prije i nakon izgradnje hidroelektrane.
U potpunosti je definirano koje će spilje i prirodni kanali biti poplavljeni, a koje neće i na staništa kojih bića će promjene utjecati.
Iako će glavnina spilja u kojima se zadržavaju endemske vrste ostati nepotopljene, studija nalaže i izgradnju umjetnih spilja za kompenzaciju izgubljenog habitata šišmiša, kukaca i ribe. Znanstveno, kazuje studija, kada se umjetni objekti mikroklimatski prilagode prirodnim špiljskim objektima, oni u potpunosti mogu ispuniti funkciju novog staništa.

Gradonačelnik Vlahušić pohvalio je pristup predlagača, ali i naglasio kako je relevantan stav Ministarstva zaštite okoliša o ovom problemu.

"Ekološka prihvatljivost projekta za nas je ključan faktor u njegovom ostvarenju.
S energetskog stajališta, projekt HE Ombla supstituira 6-8% uvoza električne energije bez emisije stakleničkih plinova, rekao je gradonačelnik te dodao da time, uz postojeće i potencijalne elektrane u Platu, Dubrovnik postaje, ne samo turistički, nego i energetski centar Hrvatske.
Radna mjesta za tehničke stručnjake također su iznimno važna za Dubrovnik, ali očuvanje jedinstvene bioraznolikosti je prioritet i projekt će dobiti moju potporu tek kada se bude moglo garantirati njeno očuvanje", zaključio je gradonačelnik Vlahušić.

Popularni Članci