GRAD ĆE IZGUBITI 30 MILIJUNA KUNA 'Očekuje se 30 do 40 posto lošija sezona zbog koronavirusa'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Vrijeme je da se pripremimo za činjenicu da ćemo imati manji booking, a mi kao Grad ćemo izgubiti 30 milijuna kuna, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare održanoj na temu turizma i koronavirusa. Na konferenciji za novinare uz Frankovića sudjelovali su direktorica dubrovačke TZ Ana Hrnić i član Turističkog vijeća Stanko Ljubić.

Naime, danas je održan sastanak gradonačelnika Mata Frankovića s pročelnicima upravnih odjela, strukovnih udruženja povezanih s turizmom.

- Mi promatramo prvih šest mjeseci, vjerujem da će se situacija stabilizirati, procjena je da ćemo u prvih šest mjeseci kao institucija izgubiti 30 milijuna kuna. Trebamo se prilagoditi, imali smo viškove lani, rebalansom proračuna ćemo pokriti tja gubitak od 30 milijuna kuna i tako ćemo zatvoriti tu priču. Nakon lipnja ponovo ćemo sagledavati situaciju i donosit ćemo daljnje odluke po pitanju uvođenja financijske stabilnosti u javni sektor, poput intenziteta radova, ušteda... - rekao je Franković.

- Tržište kruzera je najugroženije. Imate situaciju da je Venecija pod karantenom, a većin ih dolazi iz Venecije. Od toga sad nema ništa, prema informacijama Lučke uprave smanjen je broj ticanja, ali imamo interesa za dodatnim bookingom pa se sad kruzing kompanije interesiraju je li tko otkazao pa da oni zakažu. No, sad čekamo da se iskristalizira situacija. - naveo je Franković.

Na pitanje je li to najmanja šteta, Franković je rekao da ne možemo odustati od kruzera.

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić rekla je kako se situacija mijenja iz sata u sat.

- Ono što je sad evidentno je da dolazi do odgode većih skupova, konferencije su neke otkazane, a neke odgođene za jesen. Zasad nema otkazivanja u glavnoj sezoni. - dodala je Hrnić.

Dugogodišnji turistički djelatnik Stanko Ljubić rekao je kako je svjedočio gubicima uz slučaj velikih boginja 1972. godine, ali i Domovinski rat. Kazao je kako je sad "booking dnevno lošiji 45 posto nego lani u ovo vrijeme", kazavši i da se očekuje 30 do 40 posto lošija sezona. Istaknuo je da se nada kako neće doći do otkaza ljudima u turizmu, što je naglasio da je najcrnji scenarij.

Rekao je da treba ipak normalno funkcionirati, ali i štedjeti.

- Nije alarmatno, ali moramo pratiti situaciju. - objasnio je.

Franković je rekao i kako će Dubrovnik biti jedan od značajnije pogođenih gradova, dodajući da oko 35 posot prihoda u Dubrovniku dolazi iz turističkog sektora. Kazao je kako se pristupa oprezom cijeloj situaciji, te kako se moraju sagledati i određeni projekti, odnosno kako će situacija neke od njih usporiti.

Naglasio je kako je Grad spreman pomoći ugostiteljima oko eventualnog smanjenja najma javnih povšrina, zaustavljanja na Pilama, itd., ali ne prije lipnja.

- Sama sezona nije upitna, ali za osamdeset posto se smanjio upit i interes na web stranice za booking providere. Moramo biti svjesni da ćemo sezonu odraditi puno lošije nego prošle godine. - zaključio je Franković, dodajući da treba odgovorno postupati.

Hrnić je dodala "da ako se ovo moralo dogoditi je dobro da se dogodilo sad". Istaknula je da je drugi mjesec pao šest posto u dolascima i sedam posto u noćenjima.

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci