GOSPODARSKA KRIZA? Pogledajte koji je automobil nabavila HGK, iz Županijske komore objašnjavaju da im je potreban

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Dubrovnik nabavila je na leasing novi automobil.

Radi se o Škodi Octaviji o čemu je više pojasnila na naš upit predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.

"Županijska komora Dubrovnik od 90-ih godina ima na raspolaganju službeni automobil zbog prirode svog posla. Naime, ŽK Dubrovnik djeluje na prostoru cjelokupne Dubrovačko-neretvanske županije koja je iznimno prostorno rasprostranjena, a podijeljena je i prostorom druge države." - napisala je Trojić.

"Izravan kontakt s članicama i druge aktivnosti Komore, a posebno međunarodni poslovi bazirani na regionalnoj suradnji zemalja u okruženju bili bi teško izvedivi bez službenog automobila, a radi se o Škodi Octaviji koja je pod leasingom.

Primjerice, prije donošenja Zakona o strancima, dok su na snazi bile još uvozne kvote za strane radnike, a domaći se turistički sektor  borio s nedostatkom radnika, ŽK Dubrovnik organizirala je Sajam poslova u Mostaru gdje smo uz pomoć Gospodarske komore Federacije BIH i mostarskog Sveučilišta prikupljali radnu snagu za naše članice u sektoru turizma. Prvi poslovni Forum s Crnom Gorom inicirala je ŽK Dubrovnik, a cilj nam je bio što više naše lokalne proizvodnje izvesti u regiju. Kako bismo ostvarili te aktivnosti imali smo brojne sastanke s predstavnicima vlasti i poslovnih asocijacija u Crnoj Gori. Suradnja kroz Jadransko-jonski forum gospodarskih komora kontinuirano iziskuje regionalna putovanja. Na sajmove diljem Hrvatske i regije često smo komorskim vozilom prevozili eksponate naših članica. EU projekti u kojima smo sudjelovali i sudjelujemo iziskuju kontinuirane sastanke, a oni se često održavaju u mjestima koja nisu povezana autobusnim linijama. Sve su to aktivnosti za koje se koristio službeni automobil ŽK Dubrovnik jer bi u protivnom trošak prijevoza djelatnika/proizvoda naših članica bio neisplativ." - napisala je.

"Nabavka svih automobila u sustavu HGK ide preko centralne Službe za nabavu koja postupke nabave provodi poštujući sve zakonske propise i procedure. Škoda Octavia je automobil srednje kategorije poslovnih vozila koji ima optimalnu razinu potrošnje." - riječi su Nikoline Trojić.

Pitali smo je smatra li pogodnim nabavljati automobil u vrijeme krize.

"U ovoj krizi, koja je možda najveća kriza od Domovinskog rata, nitko neće ostati pošteđen pa tako ni HGK koja je krenula u ozbiljan proces restrukturiranja i prije korona krize. Smanjen je broj zaposlenih za 30%, smanjili smo troškove te digitalizirali poslovanje. Osim toga, HGK je jedina institucija koja je unazad nekoliko godina četiri puta smanjivala članarinu, ukinuli smo komorske doprinose, a sve novoosnovane tvrtke oslobođene su plaćanja članarine prve dvije godine poslovanja. Tvrtke koje ne rade zbog epidemioloških mjera i tvrtke potresom stradale na Banovini također su oslobođene plaćanja članarine, a postupno rastu i vlastiti prihodi." - njezine su riječi.

Inače, Trojić nije odgovorila kolika je cijena automobila, odnosno koliko će koštati njegova nabavka. Inače, sami automobil košta između 220 i 250 tisuća kuna ovisno o paketu opreme. O točnoj cijeni najma ne možemo govoriti jer ne znamo koji su uvjeti isposlovani, odnosno na koliki vremenski period se automobil unajmljuje, ali jasno je da se radi o trošku posebno ako ubrojimo i naknadu leasing kući, registraciji, obveznom i kasko osiguranju.

Prema neslužbenim informacijama, HGK je naručila više automobila i to u 2020. godini i to u vrijeme pandemije korone. Automobil je registriran u listopadu iste godine. U vrijeme kada gospodarstvenici grcaju u dugovima i ne znaju kako držati glavu iznad vode, HGK se tako i na nivou cijele zemlje razbacuje novcima koje prihoduju ubiranjem obvezne članarine i svakako članovima stavljaju prst u oko kada god prođu pored prostorija HGK na Vojnoviću i kada god ispred njihovog ureda ugledaju tu crnu limuzinu, kako kažu iz HGK, srednje kategorije.

Popularni Članci