GOLF I ZIDINE Vlahušić: UNESCO je najbolja potvrda svih ratova koje sam vodio za ovaj Grad

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Gradonačelnik Andro Vlahušić održao je konferenciju za medije na temu zaključaka i preporuka iz 'Izvješća o reaktivnoj promatračkoj misiji UNESCO-a i Icomosa-a Starom Gradu Dubrovniku, Hrvatska od 27. listopada do 1. studenog 2015.'  

'Kao gradonačelnik otkad služim ovom gradu kroz sedam godina nisam nikada dobio bolje Izvješće, niti bolji dokaz za sve ono za što se zalažem od početka do kraja, i to kroz dva najveća rata koja sam vodio. Zaključak je UNESCO-a kako projekt golfa na Srđu neće ugroziti kulturnu baštinu, a drugi da DPDS loše radi svoj posao,' rekao je Vlahušić. 

To bi u suštini bili neki od osnovnih zaključaka najvišeg tijela UNESCO-a. Podsjetimo, promatrači iz UNESCO-a koji su došli u Dubrovnik na temelju prijave civilnih udruga zaključili su kako projekt golfa na Srđu, uz određene smjernice, neće ugroziti kulturnu baštinu Dubrovnika, dok su za DPDS naveli kako lošim materijalima obnavlja baštinu neprocjenjive vrijednosti te da je kip Orlanda kojega je obnavljalo Društvo izrazito ugrožen. 

Osim toga, zaključak je UNESCO-a kako se na padinama Srđa i Žarkovice ne bi smjelo graditi, što znači kako bi se trebalo mijenjati prostorne planove poput onih kojima je bila planirana izgradnja na Bosanci, gdje zemljište ima lokalno stanovništvo, ali i investitori koji su to kupovali u vrijeme bivše gradonačelnice Dubravke Šuice dok je tu bila planirana izgradnja.  

Zaključak je UNESCO-a također kako treba donijeti Plan upravljanja zaštićenom cjelinom, za što je Vlahušić napomenuo kako to nije popis želja lokalnih političara, građana i civilnog društva, nego stručni pravni akt za koji su nadležni Vlada Republike Hrvatske, Sabor, Grad Dubrovnik i Gradsko vijeće. 

UNESCO također navodi kako kapacitet prihvata turista ne smije biti veći od 8 tisuća, za što je Vlahušić naglasio kako treba proširiti ponudu, primjerice noćnim posjetima zidinama i muzejima kako bi se rasteretilo vrijeme kada je u gradu najveći broj gostiju. 

'Sve ono što su HDZ-ovci i Srđevci govorili da se ne radi, UNESCO tvrdi suprotno,' rekao je Vlahušić uz objašnjenje kako se i zbog ovog ograničenja kojeg postavlja UNESCO treba regulirati dolazak autobusa i naplata na Pilama. 

Popularni Članci