'

Frankovićevih sedam godina mandata: "Dajem si tricu, za bolju ocjenu je trebalo više novaca i dvorana u Gospinom polju"

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je u Velikoj vijećnici danas predstavio knjižicu projekata, odnosno izvješće o radu u sedam godina mandata, a svoj rad je ocijenio s dobar (3), baš kao i prošle godine. 

I ove godine, baš kao i prošle godine, dubrovački gradonačelnik Mato Franković si je za sedam godina mandata dao ocjenu dobar – 3. Kaže, nije bio bolji 'đak' nego prošle godine, a za četvrticu bi trebalo više novaca.

„Mislim da je 3 ocjena djelomično ispunjenih očekivanja, a za četvrticu je trebalo više novaca. Velika mi je želja bila da krenemo s izgradnjom multifunkcionalne sportske dvorane Gospino polje, to bi bila kruna svega. Nažalost nismo uspjeli u potpunosti financirati projekt, nedostajućih 65 milijuna eura je zaista veliki zalogaj za nas, jer financiramo i Dom umirovljenika. Moramo jako voditi računa o tome koliko svojih sredstava ulažemo u koji projekt i nemamo financijsku mogućnost toliko se 'pružiti'“, pojasnio je.

Franković je u Velikoj vijećnici danas predstavio knjižicu projekata, odnosno izvješće o radu u sedam godina mandata.

„Najvažnije je da su na početku kapitalni projekti: Lapadska obala, Pročistač u Komolcu, OŠ Montovjerna, škola u povijesnoj jezgri, DV Palčica II, DV Mala kuća, DV u Zatonu, DV Čiopa, DV Cvrčak, Dubrovačka stanogradnja, Dom za starije i nemoćne osobe u Gružu, rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete, rekonstrukcija place u Gružu, Studentski dom, Azil za nezbrinute životinje, Šetnica Nika i Meda Pucića, cesta od mosta do Pobrežja, cesta prema Bosanci, most Ombla, uređena cesta Dubravica Trsteno, Kliševo Mrčevo, cesta Zaton veliki Štikovica, Vukovarska ulica sustav oborinske odvodnje, Kardinala Stepinca sustav oborinske odvodnje, parking Mokošica, parking Gradac, državni arhiv u novoj zgradi, ambulanta za pedijatra i logopeda u Novoj Mokošici i rekonstruirana riva u Rožatu“, nabrojao je.

Dalje je istaknuo kako su u tijeku kapitalni projekti ceste Tamarić, groblja Dubac i obnove opskrbnog centra u Novoj Mokošici.

Što se tiče projekata financiranim europskim sredstvima naglasio je projekt Aglomeracije Dubrovnik koji obuhvaća cijeli niz projekata poput sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa, obnovljeni Lazareti, 29 novih autobusa za Libertas, energetske obnove škola i vrtića...

Franković je naglasio važnost kupnje TUP-a, kazao je kako su se tamo dogodile mnoge kreativne priče za koje je u gradu ranije nedostajao prostor, istaknuo je kako je tamo otvoren i Obiteljski centar, ali i kako će se vrlo skoro, već kroz pola godine, otvoriti i nova velika knjižnica s čitaonicom.

„Od ukidanja prireza i činjenice da naši sugrađani sada imaju veća sredstva zahvaljujući tome pa do velike pobjede Grada, a to je činjenica da je tvrđava Imperijal vraćena u okvire Grada“, naglasio je projekte vezane uz gradsku imovinu i financije.

„Progovarali smo o problemima mladih puno prije ostalih, od modela dubrovačke stanogradnje, mjere 30 x 30 odnosno dodjeljivanja 30 tisuća eura za 30 obitelji za rješavanje stambenog pitanja, do modela depopulacije povijesne jezgre. Sve je to posebno usmjereno na mlade obitelji i one koji nemaju riješeno stambeno pitanje, zato smo i kupili zemljište na Pobrežju gdje ćemo parcele dodjeljivati mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja“, kazao je i podsjetio kako je nastavljena i mjera subvencioniranja najma.

Naglasio je i projekt participativnog budžetiranja kojim su građani odabrali 25 projekata za realizaciju u 2024. godini.

„Grad Dubrovnik prvi u Hrvatskoj je donio odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre, prvi smo usvojili Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika, kao i Plan prihvatnog kapaciteta“, rekao je i naglasio kako je Dubrovnik u EU katalogu najboljih praksi održivog turizma na Mediteranu.

Spomenuo je i projekt Poštujmo Grad (Respect the City) i poručio da je jasno vidljivo manje opterećenje povijesne jezgre i bolji raspored dolazaka.

„Studija je pokazala da je maksimum ljudi u Gradu 11 273, a sve iznad toga je problem i tonemo u potpunu neodrživost, zato raspoređujemo dolaske za što manje gužve“, kazao je i naglasio da će u budućnosti Dubrovnik Pass biti alat za upravljanje dnevnim posjetiteljima kroz rezerviranje termina za zidine, ali i muzeje.

Naglasio je uređenje pretovarne zone na Pločama i prepuštanje opskrbe Grada društvu Sanitat s novim elektrovučnim vozilima.

„Moja želja je i uvesti vozilo koje bi bilo na raspolaganju stanovnicima povijesne jezgre starije životne dobi kako bi ih na poziv iz njihovog doma dovelo do autobusne stanice na Pločama“, otkrio je.

Ponosan sam što smo gotovo sve škole uveli u jednosmjenski sustav nastave, a rekonstrukcijom škole u Mokošici i ta posljednja škola će biti u jednosmjenskom sustavu nastave“,

Komentirao je i izradu novog GUP-a i kada bi on mogao biti gotov.

„Nadao sam se da ćemo ga do kraja mandata usvojiti, međutim to će se produljiti nešto malo više od očekivanog jer su nam studije utjecaja na okoliš jedna nova obaveza. Možda negdje rujan 2025. da bi kompletan dokument mogao biti spreman za usvajanje“, rekao je.  

Popularni Članci