Franković o prosvjedu radnika Čistoće: S vođom sindikata zbog njegovih devijantnih ponašanja neću razgovarati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Spreman sam primiti ljude iz Čistoće, pa ako treba i sve njih odjednom, osim gospodina Šutala. On nije čovjek s kojim ću imati dijalog jer se svojim ponašanjem i svojim nastupom više puta ogriješio o radne obveze", rekao je danas gradonačelnik Franković komentirajući jučerašnji prosvjed radnika Čistoće kojega je predvodio predsjednik sindikata Čistoće Nikša Šutalo. 

Jučer su radnici Čistoće prosvjedovali pred gradskom upravom zahtijevajući poboljšanje uvjeta rada u ovoj gradskoj firmi. Predsjednik sindikata Nikša Šutalo najavio je štrajk pred turističku sezonu ako se radnicima ne uvaže zahtjevi koje traže. Među ostalim prosvjednici traže veću plaću, reorganizaciju firme i veće ulaganje sredstava u čišćenje ulica.

Gradonačelnik Mato Franković danas je komentirao prosvjed, a upitan zbog čega se nije odazvao i došao pred radnike Čistoće odgovara:

"Jučer na prosvjed? 6. prosinca kada polažemo vijence i odajemo poštovanje svim braniteljima koji su dali živote za naš grad. Od 365 dana u godini, izabrati dan kada znate da me nema u uredu, to je smiješno", rekao je gradonačelnik.

"Međutim, ono što želim jasno reći jest kako sam više puta razgovarao sa svim sindikatima i nemam problema dijalogom riješiti bilo koju spornu situaciju. Imam problema razgovarati s gospodinom Šutalom i nikada s njime neću razgovarati. Radi se o osobi, bivšem policajcu koji je u svojoj policijskoj karijeri premlatio dvoje naših sugrađana i zbog toga je dobio otkaz. Zbog činjenice što mu je supruga visoko pozicionirana osoba u SDP-u je zaposlen u Čistoću, inače ga nitko nigdje nije želio primiti jer je konfliktna osoba. Nakon što je dobio drugu priliku u životu i zaposlen u Čistoću, od 2016. do danas ima pet opomena pred otkaz", rekao je gradonačelnik i pročitao o kojim se opomenama radi.

"Deveti dan kolovoza 2019. godine navedeni gospodin napravio je više povreda radnih obaveza - obavljao je prijevoz glomaznog otpada sa službenim vozilom od firme u privatne svrhe te isti otpad odnio neovlašteno u reciklažno dvorište. Dalje, 26. svibnja 2020. godine konzumira alkohol za vrijeme radnog vremena u blizini reciklažnog dvorišta. Pozvan je na alkotest te je isti odbio i svojevoljno napustio radno mjesto. Nakon toga, u studenom 2021. godine samovoljno i protupravno ponašanje vezano za sindikat i omalovažavanje ostalih kolega. Pa onda idemo nakon toga na rujan 2022. godine, odbio je radni zadatak te je nakon toga neopravdano napustio svoje radno mjesto i sa službenim vozilom obavljao privatne poslove od 8:15 do 11:12. Imamo i dalje, u studenom ove godine, samovoljno i protupravno ponašanje na način da je izvan radnog vremena reciklažnog dvorišta iskrcao dva kubika starog parketa u tri navrata, zbog čega je moralo biti angažirano specijalno vozilo jer je zatrpao dio ulaznih vrata u reciklažno dvorište", naveo je gradonačelnik i na osnovu toga istaknuo: "Da ja takvog čovjeka primim? Nikada taj film neće gledati, mogu prosvjedovati do ne znam kada". 

"Spreman sam primiti ljude iz Čistoće pa ako i treba sve njih odjednom, osim gospodina Šutala. On nije čovjek s kojim ću imati dijalog jer se svojim ponašanjem i svojim nastupom više puta ogriješio od radne obveze i tko je on da bi pregovarao u ime koga. Taj me čovjek uopće ne interesira, ali da s drugim vrijednim i poštenim ljudima iz Čistoće treba sjesti i razgovarati - treba, i ja ću razgovarati kad se oni najave kod mene na sastanak", rekao je gradonačelnik. 

Upitan je da komentira navode kako 'radnici nisu zadovoljni komunikacijom s direktorima Čistoće'.

"Koji su to radnici rekli? To je rekao gospodin Šutalo koji je izmlatio dvoje ljudi dok je bio policajac, koristeći protupravno ovlasti koje mu je dala država. To nije čovjek s kojim ja želim imati dijalog, sve što je on rekao mene uopće ne interesira, nula. Ne odgovaram na prozivke takvog čovjeka. Ja sam s direktorima razgovarao i rekao sam da treba pronaći dijalog kako smo ga uvijek imali s Čistoćom. Meni je žao što zbog bolesti bivši predsjednik sindikata u Čistoći više ne obavlja tu dužnost jer smo uistinu imali sjajan dijalog i nikada problem. Nažalost ovaj gospodin radi svoje performanse i želi pažnju, a zadnji je na ovom svijetu koji bi trebao nešto reći", zaključio je gradonačelnik. 

Komentirajući plaće u Čistoći Franković je pojasnio kako će se s prvim danom nove godine na razini države povećati zajamčeni minimalac, pa će se sve gradske firme, pa tako i Čistoća tome trebati prilagoditi. 

PS

Radnici Čistoće najavili štrajk pred turističku sezonu: 'Tražimo veću plaću, reorganizaciju firme, ulaganje sredstava u čišćenje ulica'

Popularni Članci