Franković o problemu stanara Karingtonke: Nije korektno nazivati nešto megalomanskom gradnjom, a živjeti u zgradi koja je veća; problem parkinga će se riješiti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Gradonačelnik Franković je komentirao gradnju zgrade u Šipčinama zbog čega su stanovnici zgrade Karingtonke danas sazvali konferenciju za medije. Naime, oni se žale kako će zbog gradnje izgubiti oko 200 parking mjesta.

- Parking u gradu jeste gorući problem i žao mi je što su me stanari na ovaj način prozvali. Bili smo na sastanku i istina je kako oni nisu tražili da se dozvola za gradnju ne izda. To je građevinsko zemljište još od prvog GUP-a. Oni su potpisali ugovor s tvrtkom Leon da mogu koristiti parking do trenutka realizacije ove investicije koja je sukladna GUP-u i PPU. Oni su znali da će se ovo kad-tad dogoditi. Ja ih iskreno razumijem, do jučer su imali parking, a sad ga nemaju. Iz tvrtke koja će realizirati tu investiciju su im ponudili zakup parkinga u Mercanteu jer ista tvrtka koja je vlasnik ovog zemljišta upravlja Mercanteom - kazao je Franković.

Osvrnuo se na najavu stanara kako će zgrada biti 'megalomanska'.

- Ova zgrada će biti manja od Karingtonke, ona ima prizemlje i četiri etaže i prema onome što sam vidio to mi izgleda u redu. Inače je to područje zona visoke gradnje, ali mogu reći kako se tu ne radi od megalomaniji. Treba uzeti i činjenicu kako će naši sugrađani moći kupiti stanove i još će imati 63 parkirna mjesta. Sve je sukladno GUP-u, a najveći je problem taj što stanari gube parking koji su inače plaćali jer su sklopili ugovor s tvrtkom 2009. godine - pojasnio je.

Franković je otkrio kako je Grad pronašao parcelu u blizini gdje bi se mogla realizirati gradnja garaže prema modelu u Ulici Janka Bobetka, to jest da je stanari investitori, a Grad ih oslobađa komunalnog doprinosa. Ta parcela je u vlasništvu Republike Hrvatske. 

- Cilj je pronaći rješenje za to područje. Inače je problem bivšeg GUP-a bio taj što se moglo graditi bez parkirališnih mjesta, a sad je to onemogućeno. Da smo se prije 10 godina držali pravilnika, brojni problemi bi bili riješeni - istaknuo je Franković.

Komentirao je kako ne vidi problem u oborinskoj odvodnji, kad se zgrada izgradi.

- Ovo područje se ne može odjednom proglasiti zelenom zonom kako to stanari žele. Ja ih razumijem, ali moraju i oni znati da je nekorektno prozivati nešto megalomanskom gradnjom, a žive u zgradi koja je veća od ove. Vjerujem kako će problem parkinga riješiti kod Mercantea, a dugoročno ćemo gledati da izgradimo garažu u blizini - zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

STANARI U HEBRANGOVOJ ZBOG GRADNJE ZGRADE OSTAJU BEZ PARKINGA 'Želimo da se zemljište proglasi zelenom zonom'

Popularni Članci