Franković o Libertasu: Mogli smo se praviti levati pa nismo, a Srgota kao novi direktor je dezinformacija

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Gradonačelnik Mato Franković danas je prokomentirao situaciju u gradskoj tvrtki Libertas. Podsjetimo, gradska tvrtka je odlučila vratiti 11 Solaris autobusa za gradski prijevoz proizvođaču s obzirom na to kako nisu zadovoljili tehničke uvjete koji su bili propisani nabavom. Tako su autobusi vraćeni u Poljsku jer tehnička služba Libertasa nije odobrila njihovo preuzimanje. Radi se o autobusima koji su nabavljeni putem EU fondova. 

Franković je tom prilikom demantirao navode kako bi na čelo tvrtke mogao stići Julijo Srgota umjesto sadašnjeg direktora Ante Vojvodića te ih prozvao 'potpunim neistinama'.

"Ante Vojvodić je pokazao kako gospodariti javnim financijama, tu nitko ne može reći ni riječi. Postoje politički pritisci od strane pojedinaca koji su htjeli privatizirati Libertas i kolodvor, a to žele i danas," izjavio je Franković.

"U trenutku kad smo preuzeli Libertas, on je bio u minusu od 21.5 milijuna kuna po tekućim računima. Minus je nastao isključivo jer se htjelo izbjeći Gradsko vijeće. Danas je Libertas u minusu devet milijuna kuna. Dakle, jasno je kako se minus smanjio zahvaljujući dobrom gospodarenju," izjavio je Franković dodavši kako su 'sve javne nabave rađene transparentno'. 

"Već smo bili čuli za govornicom na Gradskom vijeću kako su se nekad prije radile javne nabave i kako su se dijelile provizije. Toga više nema. Dakle, sve je jasno, javno i transparentno. Mogli smo se praviti levati, ali nismo nego smo htjeli stvari istjerati na čistac i postići to da Libertas dobije ono što treba dobiti, iako Libertas ni ne plaća autobuse. Rijetki su oni koji bi, poput nas, autobuse poslali doma," izjavio je Franković. 

Prokomentirao je i navode vezane uz harmonika autobuse koje je tvrtka Iveco dovela u Zagreb, a koji su, kako se pisalo, namijenjeni Dubrovniku. 

"Postojao je natječaj na kojem je navedena tvrtka izabrana za najboljeg ponuditelja. Ona nije dobila suglasnost Gradskog vijeća pa Libertas nema nikakvu obvezu prema toj tvrtki. Tu se radi o paušalnim tvrdnjama ljudi koji nisu provjerili priču," odgovorio je Franković. 

Popularni Članci