Fra Stipe Nosić se oprostio od Dubrovnika: Vezao sam se uz njega, pomalo sam žalostan što idem (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Predavanje na temu „Tajne klaustra Male braće“ održao je fra Stipe Nosić večeras u franjevačkom klaustru.

Bio je to njegov svojevrsni oproštaj od Dubrovnika i Dubrovčana, nakon što je gotovo 19 godina proveo u Dubrovniku. Naime, na posljednjem kapitulu Zadarske franjevačke provincije odlučeno je da fra Stipe bude gvardijan u samostanu sv. Frane u Zadru, a Dubrovnik bi trebao napustiti kroz nekoliko tjedana.

"Bio je tu veliki posao obnove na koji sam ponosan. Osim toga, grad je lijep, vezan sam uz njega. Žalostan pomalo što idem, ali takav je naš život," izjavio je fra Nosić za Dubrovački dnevnik.

Fra Stipe je uz izabrane naglaske predstavio svoju knjigu Klaustar Male braće remek-djelo stvaralaštva koja zbog pandemije nije mogla biti predstavljena široj publici. Riječ je o monografiji o klaustru, ilustriranoj uglavnom fotografijama umjetničkog fotografa Željka Šoletića.

"Gotovo 19 godina sam prolazio kroz ovo dvorište, ali nisam zapažao detalje. Kad sam počeo malo temeljitije gledati, otkrio sam nekoliko stvari koje na početku nisam zapažao, kao ni mnogi drugi. Na primjer, znanstvenici koji su pisali o klaustru nisu to radili tematski nego su preskakali pa se ponekad ne zna o čemu su pisali. Sada, kad je rađena obnova klaustra, a temeljito je obnovljen unutarnji dio, stručnjaci su napravili projekt, pa se ni ja nisam snalazio. No, gledajući te znakove koji se nalaze u klaustru, od figura i simbola, gotovo sam siguran kako je izgradnja išla od ovog pilona, od stupa gdje sada govorim. I takvih je stupova 12, što nije slučajno - 12 je apostola. Krenula je izgradnja od mjesta na kojem govorim i nastavila se u smjeru kazaljke na satu," izjavio je, između ostalog, u svom predavanju. Dodao je i kako su se ispod klaustra u kojem je držao predavanje nalazile grobnice.

Grobova je bilo preko 440, a od njih se moglo živjeti jer su bili skupi," istaknuo je.

Knjigu je prošle godine na hrvatskom i na engleskom jeziku izdala izdavačka kuća FORUM d. o. o. iz Zadra, a mogla se kupiti i večeras na predavanju, po promotivnoj cijeni.

Popularni Članci