'

FOTO Sveti Vlaho ujedinio Dubrovčane

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovacki dnevnik
Povodom 1041. proslave zaštitnika Dubrovnika, građani su pohrlili na suncem okupan Stradun kako bi svjedočili najprije misi, pa procesiji, potom nastupu folklornog ansambla Linđo te na kraju i tradicionalnoj tombuli.

Dan je počeo uz zvukove trombunjera koji su u ranim jutarnjim satima puk pozdravili iz starog porta. Potom su građani u katedrali prisustvovali Svetoj misi nakon koje je krenula svečana procesija. Uz biskupe i svećenike, Stradunom su se prošetali i gradski poglavari, no i brojni vjernici u nošnjama dubrovačkih krajeva. Također, ovogodišnju Festu pohodili su i vjernici iz drugih biskupija. Naklonivši se Svetom Vlahu, stotine ljudi odale su počast svom zaštitniku.

Konavoke i pomorci ponosno su stupali Stradunom, a kasnije su tu ulogu preuzeli Linđovci koji su oko 15 sati prisutne počastili nastupom. Članovi folklornog ansambla primorskim su plesovima oduševili prisutne, a poseban su pljesak dobili najmlađi. Da dob doista nije bitna za ples dokazali su i najmlađi i najstariji Linđovci koji su bez razlika energično držali ritam i poticali na aplauz iz publike. Na iznenađenje prisutnih, zaplesao je i gradonačelnik Vlahušić pokazavši kako nije zaboravio korake. Uz bliceve fotoaparata, nije se obazirao te je u žaru plesa neumorno skakao i smješio se na komentare iz publike.

Nakon Linđa, pred katedralom održao se poklon barjaka. Katedralni župnik don Stanko Lasić pojedinačno je predstavio barjaktare skupa sa njihovim župama. Predstavljanje je popraćeno i humorističnim komentarima. „Napokon se oženio“, rekao je Lasić za jednog barjaktara i time izmamio smijeh publike.

Nekoliko minuta nakon 16 sati započela je i tradicionalna tombula u kojoj su najviše uživali mladići koji su narančinima gađali zvonik odakle su se izvlačili dobitni brojevi.

Veliki broj građana izašao je na Stradun i time nadmašio Novu Godinu, no i slavlje bilo kojeg blagdana. Grad je bio prepun elegantno sređenih Dubrovčana, dječice sa šećernim vatama i balonima, te mladeži koja je iskoristila lijep dan i, u ponekad preodraslom ruhu, prošetala Stradunom. 

Popularni Članci