PITALI SMO O MJERAMA Farčić kaže da su namještaljka: 'Kojim riječima nazvati uvjete koji su potpuno nerealni i za koje unaprijed znate da ih većina neće zadovoljiti?'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL, Goran Mratinović/DD
Zadnjih dana Hrvatska bilježi  rekorde po broju zaraženih od koronavirusa, zbog čega su donesene i nove Covid mjere, kako bi se što je moguće više suzbila zaraza.

U prošli ponedjeljak je tako na snagu stupila epidemiološka mjera obaveznog nošenja zaštitnih maski u ugostiteljskim objektima,  izuzev tijekom konzumacije hrane i pića. O pridržavanju mjera u ugostiteljskim objektima trebali bi brinuli  tzv. covid-redari, i to na svakih 50 gostiju po jedan. Najnovijom odlukom Nacionalnog stožera ugostiteljski objekti mogu raditi od 6:00 ujutro pa do ponoći, a sporan je ključan detalj o četiri kvadrata po jednom gostu.

Također, maske moraju nositi i vjernici za vrijeme mise na zatvorenom.

Postrožene su i mjere oko broja gledatelja  na sportskim događanjima. Organizatori društvenih okupljanja poput sportskih manifestacija  za okupljanja s više od 50 sudionika trebaju zatražiti odobrenje za takvo što od teritorijalno nadležne službe civilne zaštite najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

FARČIĆ: MJERE KOJE SU NEMOGUĆA MISIJA SU CILJANO PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić rekla je da "zamislimo ove mjere kao Natječaj za obavljanje neke djelatnosti, posla". 

Goran Mratinović

- Na natječaju za obavljanje gospodarske djelatnosti Stožera civilne zaštite ugostiteljstvo neće proći na jednom posve, a to je po zadanim uvjetima vrlo evidentno, namještenom natječaju. Kojim riječima, ako ne namještaljkom u smislu da izgubite, a ne dobijete na natječaju, nazvati uvjete koji su potpuno nerealni i za koje unaprijed znate da ih većina neće zadovoljiti,  te na takav način dovodite do zatvaranja lokala od strane gospodarstvenika  - govori Farčić.

- Ukoliko je nečija procjena ili percepcija da je manje otvorenih ugostiteljskih objekata manje i zaraženih, onda sukladno tome treba donijeti odluku, stati iza nje, ugostiteljske objekte zatvoriti te preuzeti potpunu odgovornost za tu djelatnost. Mjere koje su nemoguća misija  za većinu poslovnih prostora su ciljano prebacivanje odgovornosti i težine odluke,  zajedno s posljedicama iste, na ionako iscrpljeno gospodarstvo iz kojega oni koji smišljaju odluke i donose mjere porezima generiraju svoje prihode i prihode drugih brojnih ovisnika o državnom proračunu - rekla je Farčić.

"OVE MJERE GURAJU VEĆINU DO ZATVARANJA"

- Dubrovnik će se sa svojom mediteranskom klimom izvući s taracama na otvorenom (za) neko vrijeme međutim ovi novi uvjeti u kojima je broj stolova, ljudi, posla već doslovno prepolovljen, na ionako slabo i neizvjesno poslovanje, dodatno guraju većinu  do potpune nerentabilnosti te posljedično zatvaranja djelatnosti  - objasnila je Nikolina Farčić.

Ističe da je "opet teoretiziranje dovelo do apsurda u smislu realizacije, odnosno prakse". 

- Teško da itko od nas nema razumijevanja za bojazan prevelikog opterećenja zdravstvenog sustava,  za maske i obvezu nošenja istih u zatvorenom isto tako postoji implicitno razumijevanje. Sve druge odredbe i mjere sinonim su za lockdown odnosno napravljene su tako da bi izazvale efekt lockdowna, a teret zatvaranja ide na račun onog lica koje ga izgovori - njezine su riječi.

- Kad nešto ne želite da se razjasni oformi se povjerenstvo, a kad ne želite da neka djelatnost posluje, postavite joj u obliku mjera takve uvjete poslovanja u kojima je ono nemoguće. - zaključila je.

IVUŠIĆ: NEKA SE PROVODI ONO ŠTO SE DONIJELO

Vlasnik Gourmet&Lounge bara Cele Tomislav Ivušić kaže da mjere treba provoditi u djela ako se već donose.

- Pođite u lokale, pitanje je tko će to raširiti kako su oni zamislili. Evo, bile su i prije mjere, a malo tko se pridržavao. Ovako, doći će vikend i radit će se zabave. Dakle, poanta je da se ne mogu donositi mjere, a ne provoditi konzekvence za one koji ih krše. Pogotovo ne mogu se provoditi na nekome 100 posto, a na drugome 50 posto, a trećemu 0 posto - govori Ivušić.

Grgo Jelavić/Pixsell

- Jesam za  mjere, ali mislim da neke ipak nisu pametno donesene, recimo ući u kafić pa staviti masku pa je dignut?! Također, ova mjera do ponoć je malo nejasna jer gdje je razlika ako je netko u kafiću od 21 sat do dva sata ujutro ili od 9 sati do ponoć? Što se tiče Covid redara, logično je da treba biti osoba koja će se brinuti o tome je li se poštuju mjere i logično je da je odredi pravna osoba. Ali evo, opet kažem, bitno je da ono što se donijelo se provodi. I neka svakome bude isto - poručio je Ivušić.

SQUARE OTVARA SVOJA VRATA ZA VIKEND

Što se tiče sportskih događanja, za komentar smo pitali predsjednika MNK Square Željka Raguža. Recimo, Square je unatoč mjerama otvorio dvoranu u Gospinom polju 16. listopada kad se igralo protiv Osijeka.

- Vrijeme je nezahvalno, dosad nismo igrali s gledateljima, ali evo sad smo otvorili vrata za naše vjerne navijače. Sve po uputama Stožera i prateći epidemiološku situaciju. Dakle, prema uputama možemo otvoriti četvrtinu dvorane, svi u publici moraju imati maske i treba biti fizička distanca među njima. To smo ostvarili - rekao je Raguž.

Goran Mratinović

- Zdravlje je na prvom mjestu, ali ne može svijet stati - dodao je on.

Odgovorio je na pitanje o financijskoj situaciji.

- Sigurno smo najgledaniji sport u Gradu, teško nam je financijski inače, a ovo sad predstavlja dodatni gubitak jer nemamo prihoda od prodaje ulaznica. Poznati smo kao vruće gostovanje pa se shodno tome sigurno i sad se gostujuće ekipe osjećaju ugodnije nego onda kad je situacija normalna. U svakom smo smislu gubitnici, ali evo nastojimo da stvar ipak krene - dodao je Raguž.

IZ BISKUPIJE KAŽU DA JE NAJBITNIJE ZAŠTITITI ŽIVOT BLIŽNJIH

Iz Dubrovačke biskupije odgovorili su nam na pitanje smatraju li ovako što dobrodošlim zbog epidemiološke slike.

"Od početka pandemije svjesni smo koliko je za vjernike, a posebno za svećenike, teška svaka izmjena uobičajenog načina slavljenja sakramenata, a posebice njihovo ograničavanje. Ipak, od početka pandemije na to smo spremni, vodeći se u prvom redu ljubavlju prema bližnjima i željom da se zaštiti život i zdravlje drugih, osobito starijih osoba i onih u posebno osjetljivim skupinama. Dubrovačka biskupija nastavit će i dalje pratiti epidemiološke mjere i preporuke i sukladno tome poticati svećenike i sve vjernike da ih se pridržavaju" - navode u odgovoru.

Grgo Jelavić/Pixsell,

"Većina vjernika jako dobro razumije te razloge i pridržava se mjera. Dosta starijih osoba kao i onih u rizičnim skupinama prorijedilo je svoje sudjelovanje na nedjeljnim i blagdanskim misama. Češće ostaju doma i prate mise putem televizije ili interneta, sudjelujući barem na duhovni način. Svjesni su da to nije isto kao i kad su fizički na misi, ali su također svjesni i da trebaju paziti i sebe, a samim tim i manje opterećivati druge članove obitelji. Zahvaljujemo im na tome, znamo da im to nije lako. Tamo gdje je bilo moguće organizirati mise na otvorenom i oni su mogli sudjelovati u većem broju. Dio vjernika, kao i dio opće populacije kod nas i u svijetu, imaju drugačije razumijevanje cijele ove situacije te se vjerojatno sukladno tome i ponašaju. Pretpostaviti je da ih nove mjere neće oduševiti, one uostalom nikome nisu drage jer nam uvode ograničenja u način života na koji smo naučili živjeti, ali ako je to način ponašanja cijele zajednice onda ih je potrebno poštivati. Nadamo se da će ih se i oni vjernici koji ih ne odobravaju i s njima se osobno ne slažu ipak pokušati pridržavati kada su na misama u zatvorenim prostorima i pokušati razumjeti da je drugima na misi to važno i s time uskladiti svoje ponašanje" - stoji u odgovoru Biskupije.

"Vjernicima uvijek savjetujemo da se pridržaju onih već poznatih mjera: održavanja fizičkog razmaka, dezinficiranja ruku na ulazu u crkvu, fizičkog ne pružanja znaka mira, pričesti na ruku, te nošenja maski u zatvorenom prostoru." - stoji u odgovoru.

Popularni Članci