Zbog ovogodišnje Europske noći istraživača na Sveučilištu u Dubrovniku mladi će zavoljeti znanost

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Europska noć istraživača održat će se u petak, 30. rujna od 17 do 22 sata, u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli. Istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove.

Program na Sveučilištu u Dubrovniku, koji će se održati u zgradi na adresi Ćira Carića 4, na konferenciji za medije najavili su izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost, izv. prof. dr. sc. Lucia Emanuele, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju te mag. ing. el. Vicko Prkačin, doktorand i istraživač u Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave (LARIAT).

U programu Noći istraživača 2022. na Sveučilištu u Dubrovniku uključeni su nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice: Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT). Oni će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način. Cilj je ujedno potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske.

Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Marijana Pećarević pojasnila je kako će u petak sve četiri sastavne jedinice ponuditi svoje programe učenicima.

- Kroz sve teme protkana je zaštita okoliša posebno mora, a glavni je cilj približiti mladima znanost. Imat ćemo cijeli niz aktivnosti po školama i vjerujem kako će uz ovaj program djeca zavoljeti znanost. Održat će se brojne radionice poput primijenjene ekologije, određivanja PH otopine, zakiseljavanja i zagrijavanja mora, embrioni razvoj ježinca i ostale teme - navela je prorektorica Pećarević.

Pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju Lucia Emanuele istaknula je dvije radionice koje će se održati. Naime, riječ je o programima za djecu od 12 do 18 godina, a oni će imati priliku učiti o recikliranju papira i plastike te praviti skulpture od plastike.

Doktorand i istraživač u Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave Vicko Prkačin naveo je kako će oni predstaviti robote i tehniku umjetne inteligencije koja može pomoći pri čišćenju mora.

Europska noć istraživača je inače inicijativa koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi, a u Hrvatsku se ove godine vraća prvi put nakon 2019. godine. Tematski je posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju. Uz pet gradova u Hrvatskoj događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje. 

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ''Reconnect science with the blue society'', koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Horizon Europe. Projekt okuplja partnere iz obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora. 

Popularni Članci