TADAŠNJA EPIDEMIJA OSTAVILA JE TRAGA NA SEZONU Ovako se u komunističkom Dubrovniku izvještavalo o velikim boginjama

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: DD
Broj zaraženih od koronavirusa u svijetu, ali i u Hrvatskoj raste. Pojava novog virusa podsjeća na epidemiju koja je prilično svježa u memoriji Hrvatske, a izbila je 1972. godine upravo na području Jugoslavije.

Uzbuna o koronavirusu krenula je samom pojavom virusa koji je potekao iz Kine gdje je umrlo i oboljelo na tisuće ljudi. Osjećaj straha i panike jačao je kako se virus širio Europom, a preko Italije došao i u Hrvatsku. Građani su rapidno počeli kupovati zalihe osnovnih namirnica kao da se sprema apokalipsa dok se putem medija upozoravalo na smirivanje situacije te su pružene upute kako se zaštiti. Puno toga je slično kao i prije skoro pola stoljeća - naglasak je na pojačanim mjerama opreza, pa ide red smirivanja panike, savjeti za održavanje higijene, priče o karanteni, upitnosti epidemiološkog nadzora, kontroli granica... Zbunjujuća neizvjesnost bila je sveprisutna tada jednako kao i danas.

Priča o koronavirusu tako vraća u nekoć proživljenu situaciju pojave velikih boginja kad je informiranje o epidemiji bilo znatno manjeg intenziteta zbog kontrole komunističkog režima. Velike boginje ili variola vera pojavile su se na proljeće 1972. godine, kad je dijelove tadašnje Jugoslavije iznenada zahvatila epidemija koja je trajala nekoliko mjeseci. Izvor zaraze bio je na Kosovu, a epidemija se pojavila i u Hrvatskoj.

MASOVNO CIJEPLJENJE

Kako je zapravo sve to izgledalo u Dubrovniku saznali smo uvidom u tiskano izdanje Dubrovačkog vjesnika koji je tada tek sporadično izvještavao o bolesti. Zapravo, oboljelih kod nas nije ni bilo, ali je nekoliko osoba završilo u karanteni, pod sumnjom da su bili u kontaktu sa zaraženima. Sve je to bilo dovoljno da se strah proširi, a bolest ugrozi turističku sezonu.

Krajem ožujka 1972. godine Dubrovački vjesnik objavio je na naslovnici poziv o organiziranom masovnom cijepljenju protiv boginja koje se provodilo na području tadašnje općine. Navodi se kako je do tada cijepljeno deset tisuća građana, a ono se provodilo po zdravstvenim ustanovama i radnim kolektivima te je bilo obavezno za djecu od 1 do 4 godine kao i za učenike, odrasle osobe, studente, radnike koji nisu bili cijepljeni. Tadašnji direktor Medicinskog centra u Dubrovniku dr. Branko John dao je izjavu kako su poduzete sve organizirane mjere protiv velikih boginja, a prema njegovim riječima uspostavljala se kontrola na prilazima gradu. Preporuke su bile otkazivanje masovnih okupljanja kao i zabrana bolničkih posjeta.

"U vezi glasina da je jedna osoba smještena u karantenu dr. Jon je upozorio na službeno saopćenje da na području SR Hrvatske nema oboljelih niti sumnjivih slučajeva pa to vrijedi i za Dubrovnik. Istina, jedna osoba koja je stigla u Dubrovnik s ugroženog područja, zadržana je, ali samo da se utvrdi s kim je na tom području kontaktirala", navodi se u Dubrovačkom vjesniku. Početkom travnja akcija cijepljenja se nastavlja kao i kontrola. Tada je ukupno bilo cijepljeno 30 tisuća ljudi, a u karantenu je stavljeno 13 osoba koje su na dubrovačko područje stigli iz ugroženih područja, a nisu bile cijepljene.

U travnju je objavljena iduća vijest o epidemiji također na naslovnici s detaljnijim informacijama pa se tako navodi kako je "organiziranom bitkom zaustavljeno širenje opake bolesti na ugroženim područjima", ali je istaknuto kako su i dalje potrebni "oprez i budnost". Doktor John je upozorio na mogućnost širenja bolesti posebno jer su se bližili praznici.

TURISTIČKI PROMET STAGNIRAO

"Pojava bolesti na užim područjima bila je dovoljna da neke inozemne agencije otkažu posjet svojih turista", bili su izvještaji iz nekadašnjeg Štaba za borbu protiv karantenskih bolesti općine Dubrovnik.

Kada su uslijedili prvomajski praznici, Međunarodni praznik rada i Dan mladosti koji je bio zapravo Titov rođendan, vijesti o velikim boginjama su iščezle. Tako su novine bile u svečarskom tonu što je svojstveno tadašnjem izvještavanju koje je bilo, kao i danas, većinom naklonjeno vladajućoj garnituri.

U lipnju je objavljen "šestomjesečni bilans turističkog prometa" s naslovom "Ljeto ohrabruje". Iz te objave vidi se kako je variola vera itekako ostavila utjecaj na dubrovački turizam.

"Nakon niza godina, tokom kojih je stalno bilježen porast turističkog prometa, prema rezultatima šestomjesečne bilance, prvi put stagnira", navodi se te dodaje kako je na području tadašnje općine boravilo ukupno 149 339 gostiju što je tada bilo pet posto manje nego prošle godine u isto vrijeme, a ostvareno je 844 110 noćenja ili 13 posto manje nego 1971. godine. Kao razlog stagnacije navedena je pojava variole u Jugoslaviji što se prema tadašnjem mišljenu odrazilo na neuobičajeno slabu posjećenost inozemnih gostiju tijekom travnja i svibnja.

Službene objave o koronavirusu slične su kao sedamdesetih.

"Najbitnije je koordinirano djelovanje javnog i privatnog sektora u cilju pravovremenog i točnog prijenosa informacija. Dogovoreno je kako će se po potrebi sazivati dodatni sastanci. Također, zaključilo se kako je situacija u turističkom sektoru, uz poduzimanje mjera opreza i trenutnu stagnaciju koja je u ovakvim situacijama normalna i nezabrinjavajuća, optimistična te postoji visoka razina povjerenja s obje strane", poručili su danas iz ministarstva turizma  nakon stanak ministra s predstavnicima turističkog sektora na temu koronavirusa.

O velikim boginjama javnost je informirana na kapaljku dok se danas medije optužuju da šire paniku o koronavirusu stoga nije teško zaključiti kako su ljudima nekako miliji 'mrak' i kontrolirane informacije.

Popularni Članci