EKSKLUZIVNO! HT jutros prvi pustio 5G mrežu u Dubrovniku, brzina je brutalna (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Hrvatski telekom je jutros prvi pustio 5G mrežu u Dubrovniku, neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik. 

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, 5G mreža puštena je na četiri lokacije  - u poslovnoj zoni Gruž, na Ilijinoj glavici, oko hotela Rixos Libertas te u Mokošici. Dubrovački dnevnik testirao je 5G mrežu koja postiže ogromnu brzinu od gotovo 1000 mbps na dvije lokacije - Ilijinoj glavici i kod hotela Rixos Libertas! Naravno, preduvjet za korištenje je posjedovanje uređaja/mobitela koji podržava 5G.

Ogromne mogućnosti za dubrovačko gospodarstvo i perspektivu

Činjenica kako je HT prvi pustio 5G mrežu u Dubrovniku govori i kako je ona infrastrukturni preduvjet za razvoj Dubrovnika u smjeru pametnih gradova, što se u Gradu često navodi kao jedan od prioritetnih ciljeva. Naravno, prilika je ovo i za dodatni razvoj održivog turizma, posebno u perspektivi digitalnog nomadstva i opredijeljenu Grada da bude centar digitalnog nomadskog turizma. Uz sve navedeno, ovaj korak znači i svojevrstan put ka dodatnom unaprjeđenju dubrovačkog gospodarstva i otvaranje prilika za razvoj IT sektora u Dubrovniku.

Podsjetimo, nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 130 milijuna kuna za novi radiofrekvencijski spektar, Hrvatskom Telekomu je na nacionalnoj razini u frekvencijskom pojasu 700 MHz dodijeljen blok od 2x10 MHz, u frekvencijskom pojasu od 3,6 GHz 12 blokova od 10 MHz (ukupno 120 MHz), a u frekvencijskom pojasu 26 GHz 2 bloka od 200 MHz (ukupno 400 MHz). Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra dodjeljuju se na razdoblje od 15 godina.

Još veće brzine za pola milijuna stanovnika među kojima su i Dubrovčani 

Jučer je Hrvatski Telekom objavio kako putem 600 5G baznih stanica osigurava pokrivenost dva milijuna stanovnika. Pritom njih čak 149 ili svaka četvrta bazna stanica radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova; u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru, omogućene još veće brzine za pola milijuna stanovnika.

Osiguravajući najveći udio 5G spektra, mreža Hrvatskog Telekoma spremna je za sve buduće zahtjeve u pogledu kapaciteta, velikih brzine i niske latencije, kako u privatno korisničkom tako i industrijskom segmentu. Hrvatski Telekom će omogućiti korištenje 5G mreže na sva tri frekvencijska pojasa: 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz čime nastavlja postavljati industrijske standarde i omogućavati primjenu novih tehnologija s ciljem poticanja gospodarskog rasta i društvenog napretka. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet, razvoj pametnih gradova i industrija 4.0 samo su neka od područja koja će implementacija 5G mreže značajno unaprijediti.

Svim svojim korisnicima, u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. rujna 2021. godine, Hrvatski Telekom, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan 5G uređaj. Sukladno planu, omogućavanje korištenja 5G mreže na novim frekvencijama je već započelo te se kroz tarife provodi postupno. Predviđeno je da pogodnosti novih frekvencija tijekom kolovoza postanu dostupne svim korisnicima koji su bili uključeni u promo period korištenja 5G-a putem DSS tehnologije.

Popularni Članci