DUBROVNIK NA KORAK DO IZVRSNOSTI Stigli sjajni rezultati za održivost, no prepoznate i najkritičnije točke (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Predstavljanje završnog izvješća održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GTSC) održano je danas u Kazalištu Marina Držića.

Rezultate je putem video veze predstavio glavni procjenitelj, direktor Mediteranske regije Globalnog vijeća za održivi turizam Ioannis Pappas, uz sudjelovanje gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednice udruge CLIA Kelly Craighead.
Prema rezultatima, Dubrovnik je postigao rezultat od 70 posto izvrsnosti što je, kako je istaknuo Pappas, odlična početka točka za još bolje rezultate. Navedeni postotak predstavlja minimalni broj do izvrsnosti.
Ocjenjivani su posebni segmenti destinacije po posebnim kriterijima. Kao primjeri jako dobre prakse tako su istaknuti projekt Poštujmo Grad, poštivanje prirode i okoliša, označavanje kulturnih dobara, infrastruktura kad je riječ o opskrbi energijom, festivali, recikliranje, održavanje kvalitete vode, upravljanje otpadom... Također, određeno je 16 točaka koje predstavljaju izazove.
"Jedan od glavnih prioriteta kad je u pitanju upravljanje destinacijom je suradnja javnih i privatnih inicijativa. Treba dodatno podržati određene osjetljive segmente, konkretno, smatram kako bi trebala postojati određena ekstenzija projekta Poštujmo Grad. Također, treba postaviti određeni oblik povratne informacije posjetitelja te se pozabaviti važnim mjerama koje se tiču prometa i prijevoza," izjavio je Pappas.
Prema setu kriterija GSTC-a, kao najosjetljivija odnosno najrizičnija područja prepoznati su održivost okoliša i upravljanje odredištem. S druge strane, za kulturu nema nikakvih rizičnih pokazatelja.
Franković je kazao kako se već 1991. godine upozoravalo na izazove s kojima bi se Dubrovnik u budućnosti mogao susresti.
"U našem gradu trenutno gotovo nema gostiju i ostali smo bez glavne gospodarske grane. Međutim, smatram kako je svaka takva kriza mogućnost za novi početak. Takva mogućnost nam se pružila nakon Domovinskog rata. Podsjetit ću, kad su 6. prosinca 1991. godine padale granate na naš grad, promatrači UNESCO-a su jasno zapisali kako će se grad obnoviti iako se tada uništavao i kako će ponovno biti biser, no kako treba razmišljati kako uvesti održivost u naš turizam," izjavio je Franković dodavši kako se vrijedno radi na tome da se i dalje respektira glavna gospodarska grana u Dubrovniku, a to je turizam, kao i to da Dubrovnik bude ugodno mjesto za život, premda je ponekad vrlo izazovno pomiriti te dvije strane.
"Otad smo naučili puno lekcija i nadam se kako nam se neće dogoditi ono što nam se događalo prije nekoliko godina, a to je da Dubrovnik, osim svoje ljepote, postane simbol prekomjernog turizma i činjenice da se smanjila kvaliteta života naših sugrađana," kazao je Franković.
Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) ugledno je međunarodno vijeće formirano na inicijativu trideset i dvije globalne organizacije posvećene održivom razvoju i posebice održivom turizmu uključivo UN WTO, UNEP i Zakladu Ujedinjenih naroda.
Procjena održivosti destinacije za Grad Dubrovnik važan je dio programa Respect the City i, uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika (u izradi), ključni je dokument pomoću kojeg će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma u našem Gradu.

Popularni Članci