DUBROVNIK KAO KULISA Filmaši oduševljeni gradom: 'Došli smo zbog prijateljske atmosfere i dobre lokacije' (FOTO/VIDEO)

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Dubrovački gradonačelnik danas je obišao filmski set na Stradunu gdje HBO-ova produkcija snima film 'Oslo' u kojemu Dubrovnik 'glumi' Jeruzalem. Riječ je o ekipi od 45 filmaša koji su samo jedan dan u gradu te večeras putuju za Poljsku gdje nastavlju snimati.

Producent Mark Taylor pojasnio je kako u Dubrovniku bio na snimanju popularne serije Game of Thronesa prije nekoliko godina.

- Grad smo odabrali zbog prijateljske atmosfere i dobre lokacije za naš film jer pokušavamo kreirati Jeruzalem. Koronavirus nam je jako otežao ovaj cijeli proces, ali dobro je da zbog toga nema velikih gužvi. Puno je opreza i vremena potrebno da osiguramo rad u ovakvim uvjetima - kazao je Taylor najavivši kako će film izaći sredinom iduće godine.

Gradonačelnik Mato Franković naznačio je kako je ovo treća filmska produkcija koja snima u Dubrovniku u kratkom periodu.

- Uslijed izostanka turističke sezone ovo se pokazalo idealnim. Dobro je da je barem jedan dio ljudi angažiran i kroz statiranje, ali i da ovi koji snimaju borave u dubrovačkim hotelima i ugostiteljskim objektima. Vjerujem kako je to u jednom malom dijelu pomoglo, a u velikom dijelu čini puno toga za promociju Dubrovnika na međunarodnom tržištu, prije svega US i UK koji su nam prioritet - kazao je Franković dodavši kako zbog toga očekuje veliki interes za Dubrovnikom iduće godine. Gradonačelnik je spomenuo kako bi na području grada mogao nastati filmski studio za što već, dodao je on, imaju pogodno zemljište. Naime, kazao je kako su ga kontaktirale ozbiljne tvrtke koje su zainteresirane kroz javno-privatno partnerstvo sudjelovati u tom projektu.

- Zarada od ovih snimanja nije velika, par stotina tisuća kuna, ali je jako značajna za marketing jer je velika vrijednost promocije. Brojni mediji izvještavaju o nama jer u mjesec dana imati dva oskarovca koji snimaju u Dubrovniku, nije mala stvar - naglasio je on te se osvrnuo na turizam u budućnosti.

- Turizam u Dubrovniku može i mora biti drugačiji nego je bio prije. S digitalnim nomadima i filmskom industrijom možemo razvijati novu priču dubrovačkog turizma koji se neće oslanjati samo na masovnost nego na kvalitetniji turizam koji će istovremeno respektirati stanovnike koji žive u gradu i okolici - naglasio je Franković.

Direktor fotografije na ovom filmu je Janusz Zygmunt Kamiński koji je slavu stekao radom na filmovima 'Schindlerova lista' i 'Spašavanje vojnika Ryana' za koje je dobio nagradu Oscar za najbolje filmove.

Filmska priča 'Oslo' tematizira događaje koji su prethodili povijesnom sporazumu čelnika Izraela i Palestine, Shimona Pereza, Yitzhaka Rabina i Yaseera Arafata, koji su dobili Nobelovu nagradu za mir na Bliskom Istoku u Oslu 1994. godine.

Popularni Članci