STIGAO UREĐAJ ZA TESTIRANJE NA COVID-19 Dubrovnik od sutra samostalno provodi testiranje

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Blaga djela i tvrtka Projekt Gruž financirali su nabavku aparata za testiranje na koronavirus koji je tijekom tjedna stigao u Opću bolnicu Dubrovnik.

Dubrovačka bolnica tako će uskoro krenuti samostalno provoditi testiranja što je znatno olakšanje za cijelu županiji budući da su prikupljene briseve iz Dubrovnika svakoga dana vozili vatrogasci na analizu u Zagreb.

- Zbog udaljenosti Dubrovnika i Zagreba morali smo dugo čekati na rezultate, Zagreb je pogodio potres, imali su i kvarova zbog opterećenja sustava... Sve to bilo je dovoljno da procijenim, a to smo sad i proveli u djelo, da Dubrovnik postane autonoman u takvoj vrsti dijagnostike koja zahtijeva brzu analizu. Imamo iskustvo ospica, gripe, evo sad i COVID-19, a u budućnosti može doći još nešto, tako da smo sad opremljeni - kazao je za Dubrovački dnevnik ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić koji je pojasnio o kakvom je aparatu riječ.

Naime, Bekić ističe, kako se od nekoliko uređaja odlučilo odabrati aparat koji ima otvoreni sustav koji prihvaća uzorke od više dobavljača i može se koristiti u dijagnostici na COVID-19, gripu, trombofiliju, leukemiji, različite limfome, tumorske markere, metaboličke bolesti te širok spektar patoloških stanja.

- Zbog njegove široke primjerene mogu reći kako će uređaj biti jako dobro iskorišten. On će biti smješten u prostoru za potrebe Studija sestrinstva, u kabinetu za kliničke vještine koji je prilično velik i ima sve potrebne instalacije tako da je projektiran kao laboratorij koji je tehnička služba pregradila u dvije prostorije - naveo je ravnatelj Bekić.

Uređaj će ovih dana biti ugrađen, a u ponedjeljak, najavljuje Bekić, stižu stručnjaci iz Zagreba koji inače rade PCR testiranje. Oni će u Dubrovniku boraviti tjedan dana educirajući djelatnike Biokemijskog laboratorija koji su inače nešto ranije na obuci u Vinogradskoj bolnici.

- Od sutra krećemo s testiranjem u nešto manjem opsegu. Radit ćemo validaciju manjeg broja uzoraka i slati ih na provjeru u Zagreb. Regularno testiranje krenut će za desetak dana. Ako se pojavi situacija s korona virusom za nekoliko sati, pet do šest, imat ćemo čistu dijagnostičku situaciju ima li osoba COVID-19 ili ne - zaključio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

Popularni Članci