DUBROVNIK JE NAJBOLJI U HRVATSKOJ Pezo: 'Dobro je što se kruzing turizam ove godine dogodio'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Ove godine je došlo do nešto većeg povratka i porasta kružnih putovanja u odnosu na 2020., ali još ih je znatno manje nego u 2019.

Kruzer Costa Deliziosa prošloga tjedna je uplovio u luku Dubrovnik – Gruž na iznenađenje mnogih. Naime, početkom sezone kompanija Costa Cruises otkazala je sve dolaske u Dubrovnik i Republiku Hrvatsku uz obrazloženje kako propisane epidemiološke mjere HZJZ-a i važeće odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, unutar kojih se obnavljao kruzing turizam u destinaciji, nisu u potpunosti zadovoljavale zahtjeve kompanije. U konačnici Grčka je završila u crvenom na europskoj korona-karti, situacija po pitanju uplovljavanja u Hrvatsku ostala je nepromijenjena, odnosno nisu postojale nikakve barijere za dolazak brodova i putnika na kružnim putovanjima, i tako je brod kompanije Costa ipak posjetio Dubrovnik.

Dobra epidemiološka slika

U tom trenutku vjerojatno je bio sigurna destinacija zbog dobre epidemiološke slike te je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo odobrio pristajanje kruzera s nešto više od 1.200 putnika budući da je luka u tom trenutku bila slobodna.

Dubrovnik je inače ove godine ostvario izvrsne brojke gledajući dolazak velikih stranih kruzera tijekom sedam mjeseci ove godine. Tako su oni po Jadranu obavili 49 kružnih putovanja, a najviše je od ukupnih kružnih putovanja stranih brodova, njih 35, ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S 13 putovanja najjužniju županiju slijedi Splitsko-dalmatinska, dok ih je u Primorsko-goranskoj bilo jedno.

Luka Dubrovnik bila je najposjećenija s 40 posjeta stranih kruzera, zatim Luka Split s 25 posjeta, Korčula sa 17, Hvar s 15 posjeta i Šibenik s 13 posjeta tih brodova.

Pezo: Daleko od idealnog, ali...

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo komentirao je kako ih te brojke nisu iznenadile.

- Mi smo zapravo jedina i najveća putnička luka u Hrvatskoj koja je dominantno kruzerska. Kako se tržište krenulo oporavljati, bili smo prvi izbor za dolazak u Hrvatsku, a osim toga, Dubrovnik je svima poželjan i zanimljiv - kazao je Pezo te dodao kako su ove brojke daleko od onih pretpandemijskih.

- Iako smo najbolji u Hrvatskoj, u usporedbi s 2019. godinom, kada smo imali 486 ticanja i 768.924 putnika, to je mali udio. No, dobro je što se kruzing turizam ove godine dogodio i što se pokazalo da se može organizirati. Kapaciteti su bili ograničeni i svaki brod je dolazio s 50 posto kapaciteta s obzirom na maksimalni COVID kapacitet. Sve to je daleko od idealnog, ali zadovoljni smo za razliku od prošle godine kada uopće nismo imali kruzere - zaključio je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Tijekom ove sezone u Dubrovnik su uplovili brodovi brodskih kompanija MSC Cruises, Viking Cruises, Celebrity Cruises, CroisiEurope, Sea Dream Yacht Club, Grand Circle Cruise Lines i Costa Cruises.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2021. godine ukupno je ostvareno 69 kružnih putovanja stranih brodova, a u luku Dubrovnik – Gruž pristiglo je 50.431 putnik na tim brodovima.

Do kraja godine očekuje se još 72 dolaska i oko 59.000 putnika na kružnim putovanjima u Dubrovniku.

Popularni Članci