'Dubrovnik gradi ono što je bitno građanima i to će tako biti dok god sam ja gradonačelnik'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.poslovni.hr
Andro Vlahušić tijekom gostovanja u emisiji Radija Dubrovnik govorio je o naplati autobuserima, no i odgovorio je na provokacije Dubravke Šuice iz prošlotjedne emisije.

Najavljeno je kako će u nadolazećoj turističkoj sezoni Dubrovnik posjetiti 824 tisuće putnika na putničkim brodovima što je 30 posto više nego protekle godine, no putničke agencije još uvijek bjesne zbog najavljene naplate te poručuju kako Dubrovniku ne žele plaćati harač. Gradonačelnik na takve tvrdnje odgovara: „Putničke agencije ne moraju raditi svoj posao ako ne žele plaćati svoje obveze.“ Dodaje: „Nitko ih ne tjera da se bave tim poslom u kojemu zarađuju jako dobro.“

U istom se kontekstu Vlahušić osvrnuo na radove na Ilijinoj glavici te potvrdio da se radi i preko noći te da će se na kratak vremenski period gradilište morati u potpunosti zatvoriti i to sve kako bi se od 1. ožujka počeo naplaćivati prolazak autobusa. Naglašava kako će naplata vrijediti za sve agencije osim one s kojima se postigne drugačiji dogovor. „Radi se o agencijama koje će plaćati po jednom putniku odnosno po cijeni izleta. Pitam ovom prilikom i naše sugrađane da li žele da vratimo prirez i da onda oni plaćaju asfaltiranje Zagrebačke ulice? Da li ćemo to naplatiti od agencija koje uzimaju 450 kuna po putniku ili od građana?“ Naglašava tako da je njegova osobna odluka koju je prihvatilo i Gradsko vijeće ta da građani plaćaju što manje. „Ne želim da građani plaćaju nešto što ne moraju. Autobusi će to plaćati zbog pretjeranog korištenja prometnica koje stvaraju gužve. Ove godine je 30 posto više turista bez obzira na povećanje cijena. One agencije koje ne žele plaćati, neće moći preko Ilijine glavice i Pila“, rekao je gradonačelnik.

Dubravko Cota upitao je Vlahušića i kad će radovi na Ilijinoj glavici biti dovršeni na što je gradonačelnik odlučno odgovorio da će do konca travnja sve biti gotovo, no naglašava da će se i početi novi radovi u Rijeci Dubrovačkoj. „Radit će se u Gornjim selima, na zgradama POS-a i na još nekoliko lokacija, no radovi na prometnicama u gradu bit će gotovi do kraja travnja“, zaključio je Vlahušić.

U emisiju se i ovog tjedna javio Stijepo Rudenjak koji je aktualnog gradonačelnika osuo uvredama. „Vi biste zbog svojih riječi mogli biti tuženi od strane Katoličke crkve koji naglašava 'Siromaštvo je moj ponos' stoga pripazite kad kažete da onaj tko nema ništa nije slobodan čovjek“, naglasio je Rudenjak pritom primjenivši homogenizaciju slušatelja odnosno zaboravivši na slušatelje drugačijih vjeroispovijesti i načela. Svoj komentar nastavio je s temom Srđa: „Zbog čega ste u intervjuu prije uzimanja vlasti rekli da se Srđ neće pretvorit u hotele i vile, a nakon posjeta Izraelu promjenili ste mišljenje?“ Vlahušić je na provokacije odgovorio pojasnivši još jednom proces vezan za Srđ bez posebnog komentara upućenom gospodinu Rudenjaku. 

Nakon Rudenjakova komentara, tematski je razgovor prešao na prošlotjedne komentare Dubravke Šuice koja je prošle srijede trenutnu vlast proglasila lošom, neorganiziranom i bez kapitalnih projekata, a garažu je komentirala kao jedan od najvećih projekata. Vlahušić je komentirao: „Javna garaža je dosad napravila veliki dug. Zašto bi građani, ako je na javnom natječaju cijena garaže bila niža, platili 250 milijuna kuna?“ Naglasio je i kako je trenutni veliki minus garaže velika briga grada, time više što će to, kako se predviđa, trajati čak 35 godina.

„Sa druge strane, pitajte ljude u Gornjim selima je li rješavanje kanalizacije kapitalni projekt. Dubrovnik gradi ono što je bitno građanima i to će tako biti dok god sam ja gradonačelnik“, naglasio je Vlahušić. „Kad ja ne budem odlučivao, nek oni u okviru svojih ovlasti odlučuju, ali zasad mi ulažemo u građane, a ne u projekte koji će određenim pojedincima donijeti veliki profit“, rekao je gradonačelnik.  

Popularni Članci