DUBROVAČKI PROJEKT NAD PROJEKTIMA Potpisan ugovor za Lapadsku obalu, sudjelovao i Plenković (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Petar Ipšić/Grad Dubrovnik
Svečanost potpisivanja ugovora „Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje“ održana je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za  rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

'Ovaj projekt samo je samo jedan mali segment jedne široke priče intermodalnog centra Dubrovnika, jedne nove urbane sredine, ali odnekud treba početi. Ovo je prvi veliki infrastrukturni projekt usred samog centra Grada u posljednje 42 godine. Lapadska obala će nakon rekonstrukcije dobiti dvotračnu cestu, šetnicu, rasteretit će se područje Lapada i bit će dodatni sadržaj građanima, ali i posjetiteljima,' rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković koji se posebno osvrnuo i na sredstva Europske unije kojima Grad dijelom financira velike investicije.


'U tijeku kampanje 2017. redovito smo isticali kako ćemo otkriti europske fondove, do tada je Grad povukao nula kuna. U posljednje tri godine, do danas, potpisom ovog ugovora došli smo a na 200 milijuna kuna, a to je impresivna brojka. Nadamo se i novim projektima, znamo da možemo i više. U vrijeme krize, kada je teško financirati kapitalne projekte, pokazuje se koliko je važno koristiti ova sredstva. I danas je Dubrovnik jedno veliko gradilište, u tijeku je gradnja cesta, vrtića, ništa nije stalo, iako su prihodi stali, ali upravo radi ovih sredstava stvari idu dalje,' rekao je gradonačelnik Franković koji se posebno zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću na podršci koju daje jedinicama lokalne samouprave, kao i resornim ministrima.

'Drago mi je što smo danas ovdje, da svjedočimo još jednom važnom projektu za razvoj Grada Dubrovnika, s ovih 70 milijuna kuna, od kojih je 60 iz sredstava Europske unije, dok će ostalih desetak osigurati Ministarstvo prometa. Posebno mi je drago što se projekt uklapa u ukupnu politiku naše Vlade,  u partnerstvu, dijalogu i suradnji s Gradom i Županijom u kontekstu brojnih ulaganja i projekata koji su ove protekle četiri godine bili posvećeni razvoju krajnjeg juga Hrvatske,' rekao je premijer Andrej Plenković te podsjetio na sjednicu Vlade održanu u Dubrovniku, naglasivši kako je u mandatu njihove Vlade ugovoreno 5,6 milijardi kuna vrijednih projekata u Dubrovačko - neretvanskoj županiji od ukupno 5,8. 

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u Dubrovniku podržala je projekt rekonstrukcije Lapadske obale, a u sklopu zaključka vezanog za pokretanje aktivnosti Programa sustavne i integrirane revitalizacije, valorizacije i održivog razvoja integriranog intermodalnog održivog prometa i novih urbanih sadržaja šireg prostora Grada Dubrovnika. Stopa financiranja iznosi 100 % ukupno prihvatljivih troškova, odnosno ukupna bespovratna sredstva iznose 70 milijuna kuna, od čega 85 % sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 % sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric također je čestitao svima na realizaciji ovog projekta, kazavši da se jučer sa suradnicima prošetao Lapadskom obalom. Dodao je kako ona zaista zaslužuje rekonstrukciju. "Nadam se da će radovi što prije početi. Turisti će isto šetati tom šetnicom, njih u Dubrovniku godišnje ima dva milijuna, a prolazit će tuda i autobusi koji će se također nabaviti novcem EU fondova", rekao je Petric.

Ovim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica sa zelenilom i biciklističkom trakom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. 

Popularni Članci