DUBROVAČKI LIJEČNIK KOJI JE POBIJEDIO COVID Dr. Petković: 'Imao sam blage simptome, no svo sam vrijeme strepio'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: MarinMed/DD
Voditelj odjela za otorinolaringologiju Opće bolnice Dubrovnik dr. Dragutin Petković bio je prvi liječnik bolnice kod kojeg je zabilježena zaraza infekcijom Covid-19. Dubrovački liječnik je ozdravio, u izolaciji je proveo 33 dana, a za Dubrovački dnevnik je podijelio svoja iskustva i poručio sugrađanima da poštuju mjere jer ishodi bolesti mogu biti fatalni. 

"Osobno nisam imao teške simptome, nego vrlo blage. Srećom, trajali su svega dva dana te sam prošao s blagim iskašljavanjem i klinički vrlo blagom slikom," kazao je dr. Petković. Ipak, bez obzira na to što nije osjećao ozbiljnije poteškoće, upozorio je kako je Covid-19 ipak virus koji zna izazvati i vrlo teške posljedice.

"To je opasna bolest jer može doći do vrlo teških posljedica po zdravlje, pa i smrtnog ishoda. Osobno sam strepio dva tjedna da do tog naglog pogoršanja ne dođe. No, imao sam sreće i do toga nije došlo," kazao je Petković. 

Podsjetio je kako su posebno ugrožene starije osobe i kronični bolesnici, ali to nikako ne znači kako se mlađe osobe ne trebaju čuvati. 

"To je stanje koje je potencijalno vrlo opasno za starije osobe i kronične bolesnike, no mlađe osobe najčešće prenose virus. Oni su ti koji mogu u svoja kućanstva donijeti virus i ugroziti starije ili bolesne osobe te je potrebna posebna ozbiljnost u cijeloj ovoj priči. Nakon što je okončana moja samoizolacija u trajanju od 33 dana, vidio sam kako se mnogi ipak ne pridržavaju svih mjera sigurnosti, kako se guraju u redovima po butigama... To svakako nije odgovorno ponašanje," upozorio je.  

Na pitanje kako misli da se zarazio, liječnik je odgovorio kako pretpostavlja kako se to dogodilo na poslu.

"Vjerojatno sam na poslu ostvario kontakt s nekim tko je bio zaražen. S obzirom na to kako je tu puno pacijenata, teško je sa sigurnošću ustvrditi kako se to dogodilo, no najvjerojatnije sam se zarazio na poslu," izjavio je. 

Na pitanje kako se liječio u samoizolaciji, dr. Petković kaže kako je važno paziti da se u organizam unosi dovoljno tekućine te je potrebno odmarati i izbjegavati fizičko opterećenje koje može dovesti do pogoršanja. 

"Tada sam uzeo i lijek protiv malarije, kako su sugerirali moji kolege iz klinike dr. Fran Mihaljević. Tada još nisu bili utvrđeni svi detalji. Sada se za blage oblike ne preporučuje uzimati ništa osim nečega za snižavanje temperature," izjavio je Petković. 

Kako kaže, na simptome koronavirusa je sam posumnjao te se, shodno tome, i testirao. 

"Inače sam zdrav, no osjetio sam lagane simptome i ubrzo sam se testirao. Odmah sam se izolirao od supruge s kojom živim i više nisam izlazio iz kuće," kazao je dr. Petković koji je među prvih 100 osoba u Hrvatskoj kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. 

Popularni Članci