DUBROVAČKE MAJKE PREUZELE STVAR U SVOJE RUKE: Djeca kolabriraju tijekom Tjelesnog u OŠ Župa, napravite nešto!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Članice Facebook stranice Mame iz Dubrovnika i okolice (DUMAM-e) uputile su otvoreno pismo ministrici Blaženki Divjak, dječjoj pravobraniteljici, županu Nikoli Dobroslaviću u kojem upozoravaju na loše uvjete u kojima djeca Osnovne škole Župa dubrovačka pohađaju Tjelesni odgoj. Dopis prenosimo u cijelosti. 

Poštovani,

Obraćamo Vam se ovim putem izrazito zabrinuti zbog zdravlja naše djece koja borave za vrijeme tjelesnog odgoja i rekreativnih sportova, kada je dvorana u najmu sportskih klubova, u sportskoj dvorani Osnovne škole Župa Dubrovačka, a zbog njenog neispravnog ventilacijskog sustava. Dvorana, koja je zamišljena da bi u našoj djeci probudila svijest i ljubav za bavljenjem tjelesnom aktivnošću, polučila je nažalost neke druge rezultate.

Dvorana je cijela ostakljena, obložena fasadnim panelima crne boje, čime se stvara „efekt staklenika“ u kojem naša djeca svakodnevno treniraju i pohađaju satove tjelesnog odgoja. Zbog gustog rasporeda prostor glavne dvorane dijeli se na više manjih dvorana. U određenom vremenskom periodu 70-ak djece zajedno boravi u dvorani baveći se fizičkom aktivnošću. Bez adekvatne ventilacije, svako aktivno kretanje postaje neugodan izazov.

O narušenom zdravlju djece svjedoče roditelji čije su izjave u prilogu ovog dopisa te komentari roditelja koji su potpisali peticiju na ovu temu. Djeca kolabiraju uslijed obavljanja tjelesne aktivnosti. Nakon pola sata odustaju od treninga jer ne mogu disati, a zbog visokih temperatura u dvorani, već u proljetnim mjesecima sat tjelesnog odgoja primorana su izvoditi na vanjskom terenu koji nije prilagođen djeci.

Zdravstveni problemi djece nakon sata tjelesnog odgoja prijavljeni su prošle godine u studenom i nadležnoj pedijatrici.  

Naime, školska sportska dvorana, toliko iščekivana u našoj Općini, jednom od najvećih po stopi nataliteta u Lijepoj Našoj, otvorila je napokon svoja vrata u ožujku 2016. godine. Možda se i sami sjećate problema s izgradnjom dvorane planiranoj još od 2003. godine, kada je investitor bilo tadašnje Ministarstvo za javne radove, a potom  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Prvi izvođač je bio GP Dubrovnik, ali je ta tvrtka zapala u financijske probleme pa je nakon novog javnog natječaja Ministarstvo regionalnog razvoja potpisalo ugovor s tvrtkom Feniks iz Slavonskog Broda, koja je inače radila na više državnih projekta širom Hrvatske.  Međutim, i drugi izvođač, tvrtka Feniks, zapala je u financijske probleme nakon čega su se radovi zaustavili.  Nakon višegodišnjeg čekanja da investitor Ministarstvo regionalnog razvoja raskine ugovor s tvrtkom Feniks, koja radove na dvorani nije privela kraju, naša Općina provela je novi postupak javne nabave i s tvrtkom Tonik d.d. završila radove na dvorani.

S obzirom na broj navedenih izvođača radova, moguće je da je došlo do previda u instalaciji ventilacijskog sustava. Greške se događaju. Ono što nas brine i ljuti je što se greške ne ispravljaju i negiraju na uštrb zdravlja i budućnosti naše djece. 

Djeca Župe dubrovačke, kao uostalom djeca, mladi pa i odrasli u mnogim gradovima i općinama u Lijepoj Našoj, ovise o svojim školskim sportskim dvoranama kako bi imali mogućnost bavljenja različitim sportovima. 

Zabrinuti roditelji više puta su se obratili upravi škole i nadležnima u našoj općini, pa tako i nedavno preko nezavisnih vijećnika na sjednici Općinskog vijeća gdje je potaknuto ovo pitanje. Odgovor koji smo dobili ovim putem od načelnika, Silvija Nardellija, je da se problem ne može riješiti jer “projekt nije optimalan za ovo podneblje” i da su ishođene sve potrebne dozvole za rad. Ovim putem napominjemo kako rad ventilacijskog sustava tehnički nije vezan za klimatsko podneblje kao ni za toplinsko-fizikalne i klimatološke čimbenike. S obzirom na to da se ventilacijski sustav ne koristi upitna je njegova ispravnost kao i ispravnost sustava vatrodojave koji je povezan na već spomenuti ventilacijski sustav.Također je u svojoj izjavi objavljenoj 19. rujna 2018. gosp. Nardelli istaknuo da lokalna samouprava nije u nadležnosti škole već Dubrovačko-neretvanske županije.

Zbog toga se ovim putem obraćamo Vama. S obzirom na sve tegobe djece gore navedene, a i svjedočanstva samih roditelja koji borave u dvorani za vrijeme izvođenja treninga svoje djece, imamo razloga sumnjati da ventilacijski sustav nije ispravan te smatramo da bi radi sigurnosti naše djece trebalo izvršiti uvid i provjeru svih ugrađenih sustava u dvorani. Napominjemo da su u dvorani postavljeni i radijatori koji se za vrijeme najhladnijih dana nisu koristili - ni u dvorani niti u svlačionicama. Glavna zgrada škole se grijala u tom hladnom zimskom periodu. 

Budući da su Općinski predstavnici izjavili da se „ništa ne može učiniti vezano za problem dvorane“ slobodni smo Vam dati također i nekoliko stručnih rješenja koja bi pozitivno utjecala na temperaturu dvorane kao npr.:

-       detekcija problema/ kvara sustava ventilacije te eventualna sanacija ili zamjena sustava sustavom učinkovite ventilacije,

-       postavljanje pomičnih brisoleja na prozorima dvorane koji bi značajno utjecali na smanjenje utjecaja sunčevih zraka ljeti odnosno zimi bi se omogućilo korištenje sunca za toplinske dobitke i zagrijavanje dvorane,

-       s obzirom na klimatsko podneblje, ugraditi učinkovit sustav hlađenja,

-       provjeriti funkcioniranje sustav grijanja i ugrađene kotlovnice.

Vjerujemo da ćete svakako provesti potrebne mjere provjere dokumentacije i atesta izgradnje sportske dvorane, njenog ventilacijskog sustava, a naročito trenutnog stanja iste, te zajedno sa suradnicima naći adekvatno rješenje ovoga problema štiteći zdravlje i sigurnost naše djece.

Roditelji djece su pokrenuli i peticiju „Peticija za poboljšanje uvjeta rada u školskoj dvorani o.š. Župa dubrovačka" čije potpise možete vidjeti na LINKU .

Djeca su naša budućnost, dio društva koji je najkrhkiji, najosjetljiviji i potrebna im je naša zaštita i briga.

Molimo Vas za pismeni odgovor na ovu temu te izvještaj o provedenom nadzoru (pregled sustava od strane ovlaštene osobe/tvrtke) te poduzetim koracima za rješavanje ovog problema….(provedenom nadzoru ili sl).

U očekivanju Vašeg skorog odgovora.

Srdačan pozdrav,

DUMAM-e

Mame iz Dubrovnika i okolice

(nas skoro 3000)

Popularni Članci