DUBROVAČKA TRPEZA, RADIONICE, VEČERE Kreće najslasniji dubrovački tjedan, provjerite program Good Food Festivala (VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Gastronomska manifestacija 'Good Food Festival' održava se i ove godine, po šesti put, od 14. do 20. listopada, što znači kako je njegovo trajanje dodatno produljeno čime su uvaženi zahtjevi građana i gostiju. Festival je sve bogatiji i kvalitetniji, a kako je kazala direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić, i ove godine dolaze charteri koji se 'bukiraju' za festival. Događaj će pratiti i brojni inozemni mediji.

„Festival će imati čitav niz radionica, dobre hrane, dakle ukupno 14 radionica. Dolazi nam Robert Hromalić, Mate Janković, tu su još Antonia Medo, Jadranka Ničetić, Marina Žibert Ercegović, Anamarija Bujić, Lucija Tomašić Šarić, udruga DEŠA koji će nam pokazati nove ričete. Naglasak će biti na domaćoj, tradicionalnoj kuhinji. Gostujući chef nam je Deniz Zembo koji će ovaj put pripremati istarske specijalitete u restoranu Magellan. Dolazi nam i jedan inozemni gost, vrlo poznati francuski spastičar Gilles Bajolle koji će pokazati kako se rade čokoladni tartufi i čokoladni sufle,“ kazala je dodavši kako u tjednu dubrovačkih restorana ove godine sudjeluju 34 restorana koji nude menije od 100 do 150 kuna.

Kruna događanja svakako je Dubrovačka trpeza koja će se održati 20. listopada od 10 do 12 sati, a i ove godine će imati humanitarni karakter.

„Pozivam sve naše ugostitelje, hotelijere, vinare, OPG-ove da sudjeluju s obzirom na to kako se radi o humanitarnoj manifestaciji. Iz godine u godinu se prikupi sve više novca. Ove godine iznos će se podijeliti udruzi Lukjernica i Društvu multiple skleroze DNŽ. Sve one ugostitelje koji zbog operativnih i kadrovskih rješenja nisu u mogućnosti sudjelovati, pozivam da uplate humanitarni prilog udruzi odnosno društvu i na taj način pomognu,“ kazao je gradski pročelnik Marko Miljanić.

Kad je riječ o Dubrovačkoj trpezi, 'Good Food Festival' njeguje dugogodišnju suradnju s Turističkom i ugostiteljskom školom, a zadovoljstvo suradnjom je iskazao Luka Šimunović.  

„Nekad smo ovo počeli raditi na kraju turističke sezone, a danas imam osjećaj kao da se to sada događa u sredini turističke sezone. Mislim kako će ovo trebati prerasti u mjesec gastronomskih događanja zbog velikog interesa,“ izjavio je.

Gala večera 'Okusi dubrovačkih začina' održat će se u hotelu Rixos Libertas, 20 listopada, s početkom u 19:00 sati, a prisutne će zabavljati grupa Taliri. Nešto više o programu ispred Rixosa je kazala Duška Gavrić.

„Riječ je o meniju u pet sljedova koji su upareni s koktelima i koji su posebno osmišljeni za tu prigodu. Rezervacije je moguće ostvariti na recepciji hotela ili pozivom na broj telefona. Dođite, uživajte, radujemo se vašem dolasku,“ izjavila je.

Poseban program održavat će se i u Sunset Beachu Dubrovnik gdje će se 18. listopada s početkom u 18:30 sati,  u restoranu Kantenari održavati 'Večera uz film'. Tom će se prilikom prikazivati Oscarom nagrađen film Stranputica, uz obilje dobre hrane i vina, a goste će zabavljati Maja Grgić.

„Večera je zamišljena kao večer za hedoniste u kojoj će uživati sva osjetila. Započet će s kušanjem dvaju crnih vina koja su tematski vezana uz film. Nakon kušanja vina slijedi projekcija filma 'Stranputica', bit će postavljene velike fotelje i platno. Za vrijeme trajanja filma bit će poslužena večera u tri slijeda, a po završetku će svi okupljeni moći uživati u nastupu Maje Grgić,“ kazala je Anđela Jelić ispred Sunset Beacha Dubrovnik.

Dubrovačka pivovara također sudjeluje u ovogodinjem izadnju Good Food festivala, a o njihovom programu koji će se održati 18. do 20. listopada nešto je više kazao Dario Ševelj.

„Ove godine smo program zamislili kao mini fest. U goste nam dolazi Mojmir Žuvela. Pokrenuo je priču sa smokerajem i osmislio cijelu svoju prikolicu koju vodi po festivalima i nosi 'smoker' sa sobom. Mislim kako dosad takvo nešto u Dubrovniku još nije bilo. Riječ je o mesu koje je pripremljeno na jedan sasvim drugačiji način i koje ćemo sljubiti s pivom koje imamo. Imat ćemo i tri dana žive glazbe,“ kazao je.

Ana Cvjetković ispred DEŠE predstavila je radionice koje će se održavati u njihovom novom prostoru u Lazaretima.

„DEŠA se u program uključuje u četvrtak s izradom torte od skorupa, u petak radimo domaće kore i štrudele, u subotu primorski krokanat, a u nedjelju domaći kruh sa začinima,“ izjavila je Cvjetković dodavši kako se radionice održavaju od 10 do podne, uz prethodnu najavu kako se ne bi stvorile gužve.

Autorica tradicionalnih kuharica Jadre Ničetić predstavila je svoju ovogodišnju radionicu 'Mirisi i okusi dubrovačke naranče' koja će se održati u srjedu, 16. listopada u 17:00 sati.

„Imat ćemo prezentaciju jedne tradicionalne slastice, a to je torta od naranče i mjendula, a ja ću govoriti o povijesnoj ulozi naranče i zanimljivosti,“ izjavila je.

Popularni Članci