DUBROVAČKA POLITIČARKA ZAPANJENA 'LIDLIĆIMA': Ideja o školskim odorama je dobrodošla!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Tko su 'lidlići'? Postoji li segregacija djece vrtićke i školske dobi koja ne nose brendiranu odjeću i obuću? Kako tome stati na kraj? Trebaju li nam školske i vrtićke uniforme? Bila je to tema HRT-ove emisije Otvoreno, u kojoj su gostovali bivša ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Ella Selak Bagarić i novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Sanja Putica istaknula je svoje iskustvo ravnateljice u dubrovačkoj gimnaziji. Smatra da hrvatske škole moraju poraditi na ekipiranju stručnih suradnika. Na priču o 'lidlićima' gleda kritično te je zapanjena time da djeca u toj dobi diskriminiraju jedni druge. Djecu je važno učiti različitosti u mišljenjima, stavovima, izražavanju, ali te razlike ne trebaju biti prenesene u svijet kroz vanjska obilježja, smatra Putica, stoga je ideja o školskim odorama dobrodošla. Istaknula je uspjeh trenutne Vlade koja je uspjela otvoriti europski fond FEAD za pomoć u ishrani djece. Zaključila je kako je ključno raditi na zakonskim okvirima koji bi djeci omogućili jednake šanse i prilike za uspjeh na temelju rada i sposobnosti, piše T-portal.hr

Danas je jako puno siromašne djece koja imaju sve, osim pažnje odraslih. Dopuštamo krivim herojima da nam odgajaju djecu, rekla je Ella Selak Bagarić. Važno je da djeca nauče poštovati i živjeti s razlikama. Djeca dobiju igračke, ali ne i suigrača u roditeljima. Isto tako, djeca trebaju osjetiti prirodnu posljedicu svojih ponašanja, a za to su zaduženi roditelji. Ona imaju i prava, ali i odgovornosti. Treba ih naučiti da ne mogu dobiti sve, smatra Bagarić. Škole bi trebale učiniti sve da se pomogne djeci koja su isključena ili maltretirana, i to ne samo u odnosu jedan na jedan, već na razini cijele školske zajednice, zaključila je. 

Cijelu emisiju 'Otvoreno' pogledajte na stranicama HTV-a.

Popularni Članci