Dubrovačka doktorica o borbi protiv koronavirusa: Kućna izolacija ne može biti jedina mjera zaustavljanja epidemije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: AČ/PortalOko
Prim.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, specijalistica infektologije u OB Dubrovnika danas je objavila na svome Facebook profilu analizu stanja borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu. Naime, Betica Radić osvrnula se na mjere kojima se zaustavlja širenje epidemije, a prema njezinom mišljenju ključne su kućna izolacija i testiranje kao i aktivnosti IT sektora.  Objavu prenosimo u cijelosti.

"Vrijeme IT tehnologije i društvenih mreža idealno je za širenje informacija. S obzirom na to da osim vrlo korisnih informacija povremeno primam i „dezinformacije“ odlučila sam svoja razmišljanja s vama podijeliti i uputiti vam po meni neke važne provjerene informacije.

Sadašnja epidemiološka situacija u Hrvatskoj je zadovoljavajuća, nema eksponencijalnog rasta oboljelih, prati se linearni rast koji za sada ne dovodi do kolapsa zdravstvenog sustava.

Mjere izolacije su vrlo učinkovite. Za vrijeme kućne izolacije smanjujemo broj potencijalno zaraženih, ali isto ne može biti jedina mjera kojom želimo zaustaviti epidemiju. Jednostavno rečeno time „kupujemo vrijeme“. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na opasnosti s karantenom, jer tamo gdje se odmah ne donesu snažne zdravstvene mjere pronalaska bolesnih, njihove izolacije i pronalaženje njihovih kontakata, bolest će se vratiti kad ukinemo restrikcije kretanja.

Izvanredan primjer je Južna Koreja koja je na vrijeme primijenila pozitivna iskustva iz Kine s izolacijama, a paralelno osigurala masovna testiranja širokoj mreži zdravstvenih institucija. Čak se razmišlja o osobnom uzimanju briseva koji bi se dostavljali u specijalizirane „zdravstvene kioske“.
Unatoč kriznom, gotovo apokaliptičnom vremenu kojem svjedočimo, za sve zemlje tako i Hrvatsku osim aktivne uloge sektora zdravstva, iznimno su važne kreativne aktivnosti drugih sektora, posebno IT.

3D printanje vizira je iznimno dobra inicijativa.

U Hrvatskoj ljudi često koriste on-line platforme od plaćanja računa do kupnje proizvoda. Nedostaje on-line platforma gdje bi pacijenti sa simptomima koronavirusa ispunili online obrazac na stranicama Zavoda za javno zdravstvo i nakon toga dobili upute o daljnjem postupanju. Osoba se tako automatski nalazi u sustavu čime se olakšava liječnicima epidemiolozima, korona-ambulantama i svim obiteljskim liječnicima nadzor i praćenje.

Testiranje se mora osigurati široko dostupnim u svim krajevima kako bismo imali kriterije kada će se moći popustiti ili pooštriti s mjerama izolacije.
Dakle izuzetno važnim mjerama smatram IZOLACIJU I TESTIRANJE.

Na ruku nam ide „eksponencijalni“ uzlet u znanosti, cjepivo bi se moglo pripremiti za 6 mjeseci, lijekovi daleko prije, a obećavajući će biti testovi kojima će se moći testirati protutijela i utvrditi imunost onih koji su bolest preboljeli sa simptomima ili asimptomatski, stanju pripremiti cjepivo kroz 6 mjeseci.

Znanost nam svima uvijek mora biti predvodnik, lučonoša, a posebno onima koji nas vode i upravljaju važnim sektorima", poručila je specijalistica infektologije prim.dr. sc. Ljiljana Betica Radić.

Popularni Članci