DOZNAJEMO Maski je nedostajalo i u Domu za starije, djelatnice su u jeku pandemije dobile tek beskorisne pamučne maske

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Djelatnice Doma za starije Dubrovnik radile su neadekvatno zaštićene, neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik.

Već mjesecima slušamo o toliko koliko je bitno da koronavirus ne uđe u domove za starije, što onda znači veliko opterećenje za bolnice i zdravstveni sustav u cijelosti. No, virus bolesti Covid 19 napao je tako i dva doma za starije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, onaj u Pločama gdje je zaraženo 12 korisnika i šest djelatnika,  ali i onaj u Dubrovniku, poviše Pila gdje je trenutno zaraženo šest korisnika i jedna njegovateljica. 

Je li se to moglo spriječiti? Pitanje je koje će prvo pasti napamet. 

Koronavirus u Dubrovnik je stigao 19. ožujka, tada je nešto kirurških maski i bilo u Domu za starije Dubrovnik, čega je vrlo brzo nestalo. Kako doznajemo od izvora bliskih Domu (podaci poznati redakciji), ravnateljica Doma Marina Sambrailo nabavila je tridesetak maski vrlo brzo, već 21. ožujka, no i njih je jednako brzo nestalo, jer jedna maska može se koristiti tri sata, prije nego što postane probojna.

Tada, zaštitnih maski na tržištu nema za kupiti. Uprava Doma se snašla na način da je nabavila nove maske, ali problem je što su to bile one pamučne, koje nisu učinkovite kod zaštite od korona virusa i imaju samo psihološko značenje. 

S pamučnim maskama tako se radilo od kraja ožujka sve do evo sredine travnja. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, djelatnice Doma su se same snalazile oko nabavki maski, nabavljale su ih kao što ih nabavljaju obični građani, a jasno je i da ih nisu mogle nabaviti u dovoljnim količinama da tih petnaestak dana rade apsolutno zaštićene budući da su kriruške maske ograničenog roka trajanja.

Recimo i da su od djelatnice Doma kirurške zaštitne maske dobile tek od strane epidemiologa, dakle u subotu kad su testirane na koronavirus. 

Dubrovački dnevnik zvao je i ravnateljicu Doma Marinu Sambrailo, ona je kazala da je "Dom od početka bio izvrsno pripremljen".

Istina jest, kako doznajemo, da je Uprava Doma za starije napravila sve što je mogla da ne dođe do proboja ovog virusa među korisnike. Tako su još od kraja veljače zabranjene i posjete u Domu za starije Dubrovnik, te su poštovane sve odredbe nacionalnog Stožera civilne zaštite. Recimo i da su rukavice bile tu cijelo vrijeme i da su djelatnice instruirane da kad ne rade ne izlaze nepotrebno vanka.

No, i ovaj slučaj pokazuje kako je sve to nedovoljno kad se nema dovoljno zaštitnih maski. I tu ne želimo upirati prstom u vodstvo Doma, kao i niti u osnivača Županiju dubrovačko-neretvansku. Radi se tu o krimenu cijelog sustava, u što eto spada i Dom za starije Dubrovnik, još od početka izbijanja pandemiološke krize. Kad sve prođe sigurno će se utvrditi je li se u nabavku zaštitne opreme krenulo prekasno.

Popularni Članci