DOZNAJEMO! Carina ima pravo obustaviti rad žičare, što se čeka?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Tvrtka Excelsa nekretnine Gradu Dubrovniku zbog nezakonitog poslovanja dugovala je iznos od gotovo 17 milijuna kuna od 2015. do 2017. godine, zbog čega je tvrtka bila ovršena, a od 2017. godine nastavlja se s dugovanjima. Također, na današnji dan, tvrtka Excelsa nekretnine i dalje bez ikakvih problema ubire prihode od žičare koju koristi bez koncesije, za koju, protivno zakonu, i dalje ne plaća Gradu koncesijsku naknadu i koja i danas, baš kao i svakog drugog dana, neometano vozi. 

Podsjetimo, gradonačelnik Mato Franković na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća dotaknuo se problema oko žičare te je tom prilikom kazao kako je tvrtki poznate obitelji Lukšić dat rok do 1. travnja za plaćanje višemilijunske naknade Gradu i Državi i potpisivanje koncesijskog ugovore te kako će, u protivnom, žičara morati prestati s radom. Franković je tom prilikom naglasio i kako je Grad svo vrijeme u kontaktu s DORH-om oko spomenutog problema. 

"DORH je dao jasan rok da se do kraja ožujka usklade s pozitivnim zakonima RH i da plate koncesijsku naknadu iz svih prethodnih razdoblja. Do 1. travnja su dužni potpisati koncesijski ugovor s Gradom. Ako se to ne dogodi, onda će se zatvoriti žičara jer radi protuzakonito. U suradnji s DORH-om je napravljeno je novo vještvo. Koncesijska naknada je procijenjena na 30 posto, dakle poništit će se stari prijedlog oko 15 posto i predložiti 30 posto. Ono što ulijeva sumnju je zbog čega je proteklo toliko vremena da bi se podigla tužba protiv Excelsa nekretnine. Je li to napravljeno jer se netko s nekim dogovorio?," kazao je Franković. 

Dubrovački dnevnik uputio je dopis DORH-u te postavio pitanje hoće li se tvrtki koja Gradu duguje višemilijunski iznos i koja godinama zloupotrebljava rupe u zakonu stati na kraj, odakle je odgovoreno kako je za zatvaranje žičare nadležna carina i kako im za to nije potreban nalog nekog drugog tijela.

"Carinska uprava ima ovlast temeljem članka 87. Zakona o koncesijama u postupku provođenja nadzora ograničiti ili zabraniti obavljanje gospodarske djelatnosti bez koncesije, te Carinskoj upravi za to nije potreban nalog nekog drugog tijela," odgovoreno je iz DORH-a.

Dubrovački dnevnik također je poslao upit carini koja, kako je odgovorio DORH, ima pravo zatvoriti žičaru bez naloga, odakle su lopticu prebacili na Grad Dubrovnik koji ne može zatvoriti žičaru. 

"Upućujemo vas na davatelja koncesije Grad Dubrovnik koji disponira pravima i obvezama u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama," odgovorili su iz carine. 


Kako nisu upoznati s problemom ne može se kazati s obzirom na to kako im je prošlog tjedna, kako neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik, poslan dopis gradonačelnika u kojem ih se upozorava na problem. U njemu je, doznajemo, navedeno kako su Excelsa nekretnine od 2015. do 2017. godine obavljale gospodarsku djelatnost za koju je potrebna koncesija bez koncesije te kako je Gradu, uključujući i zateznu kamatu, bila dužna 16 864 842, 95 kuna, što je utvrđeno provedenim nadzorom. 

U dopisu je predloženo da se, s obzirom kako Excelsa nekretnine i dalje nezakonito obavljaju djelatnost bez koncesije, zabrani daljnje obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom, kao i da se Excelsa nekretninama naloži plaćanje naknade za razdoblje od 1. studenog 2017. godine pa do dana donošenja novog rješenja. Predloženo je i da se društvu oduzme imovinska korist koja je ostvarena u razdobljima korištenja žičare bez koncesije. 

Trenutno se čeka potez carine koja će pokazati hoće li se na nezakoniti rad žičare s najljepšim pogledom u Hrvatskoj i dalje zatvarati oči. 

Popularni Članci