DONOSIMO REAKCIJE: SDP-ovci bez komentara o milijunskim Tolićevim penalima, Dujmović ga brani, Vlahušić se ne javlja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/Igor Kralj/Pixsell
Kako je Dubrovački dnevnik ekskluzivno donio, Zračna luka Dubrovnik je zbog javnih nabava nekadašnjeg direktora, a sadašnjeg SDP-ovog kandidata za župana dubrovačko-neretvanskog Roka Tolića izgubila preko 100 milijuna kuna zbog penala zbog nepravilnosti u gotovo svim javnim nabavama. 

U razdoblju od 2015. godine do danas u Zračnoj luci Dubrovnik u dvije faze realizirano je nešto više od preko milijardu i pol kuna investicija financiranih većinom sredstvima Europske unije.

Više o penalima ZL Dubrovnik zbog nepravilnosti u provedbi projekta pročitajte OVDJE.

Donosimo reakcije.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Hajdić nije se javljao na pozive Dubrovačkog dnevnika. Pozivu se odazvao kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika Ivan Tropan.

- Nemam dovoljno podataka, niti uvid u dokumentaciju, vjerujem da će se Roko Tolić očitovati o svemu - kazao je Tropan.

Za reakciju smo pitali i dubrovačko- neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića.

- Ne bih to zasad komentirao, očekujem da to komentira gospodin Tolić i SDP čiji je on kandidat - rekao nam je Dobroslavić.

Pitali smo i predsjednika županijskog HNS-a Valentina Dujmovića njegovo mišljenje. Podsjetimo, županijski HNS podržava Tolićevu kandidaturu.

- Ovdje nitko ne tereti Roka Rolića za neki gubitak 100 milijuna kuna koji se temelji na krađi. To nije istina. Ono što znam o ovome je činjenica da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave potvrdila sve odluke ZL Dubrovnik, one su bile napravljene sukladno zakonima RH, naknadno su oni mijenjani. Dakle, od EU se dobilo 1,6 milijardi kuna, a na kraju se dobilo 1,5 milijardi kuna. A sve odluke su prošle i Nadzorni odbor Zračne luke, članovi istoga su bili upoznati i digli ruke za projekt. - rekao je Dujmović.

- Iz iskustva u Hrvatskim vodama mogu reći da se događaju takve korekcije. Praksa je takva da se retroaktivno izriču korekcije, nekad i nakon pet godina. Znam što se sve ljudima tu događalo. To govori da su odluke napravljenje sukladno zakonu. Malo je projekata koji prođu bez financijskih korekcija. Evo da je župan Nikola Dobroslavić privukao 1,5 milijardi kuna umjesto 1,6 milijardi kuna, ja bih mu prvi čestitao na 1,5 milijardi kuna. To su vrijedni projekti. Velike stvari. Dok nema nezakonitosti,  a ovdje ih nema, ovdje su naknadno izrečene financijske korekcije, onda je sve uredno. Nadam se da će ovakvih projekata biti više. - objasnio je Valentin Dujmović.

Kandidat za župana Marko Giljača iz stranke Srđ je Grad također je komentirao slučaj nepravilnosti javnih nabava u Zračnoj luci Dubrovnik.

- Ne ulazeći u istinitost informacija ne može se zanemariti trenutak u kojem je ovaj tekst objavljen nakon što je dugogodišnji bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić ušao u utrku za župana. Kao prvo, to svjedoči o koruptivnom mentalitetu HDZ-a, koji je i inače sklon skrivanju malverzacija, a kao što vidimo i tempiranju kada će to biti pušteno u javnost. S druge strane, ne može se zanemariti niti objavljena informacija čija vjerodostojnost definitivno treba biti provjerena. Prije svega očekujem očitovanje samog prozvanog kandidata, ali i ministra Butkovića te župana Dobroslavića koji upravljaju Zračnom lukom Dubrovnik kako bi saznali koliko je od svega objavljenog istina i zašto to tek sad izlazi pred javnost - kazao je Giljača.

Kandidat Mosta za župana Božo Petrov nije odgovorio na pitanje Dubrovačkog dnevnika. Pitali smo i kandidata za gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, ali ni on se na poziv nije javio.

A.Čakić/ Vedran Salvia

Popularni Članci